Нови студентски протести в Бразилия срещу президента Жаир Болсонаро

Хиляди студенти и преподаватели излязоха вчера по улиците на около 50 града в Бразилия за нов ден на протести срещу обявените от правителството съкращения в бюджета за образование, предаде Франс прес.

"Тук съм защото всички хора с беден произход заслужават качествено образование", заяви пред АФП Кайо Дуарте, който се обучава за социален асистент и бе сред близо 2000-те протестиращи, събрали се на емблематичния площад на министерствата в столицата Бразилия.

"Тревожа се за следващите поколения, които може и да не успеят да получат същото образование като мен", добави Дуарте.

Според информационния уебсайт Г1 до средата на деня протести е имало в петдесетина града в 18 от 26-те щата в Бразилия.

Един милион души участваха на 15 май в протести в над 200 града във всички щати на страната.

Крайнодесният президент Жаир Болсонаро се отнесе тогава с презрение към студентите, определяйки ги като "полезни идиоти, манипулирани от експертно малцинство, съставляващо ядрото на федералните университети в Бразилия". По-късно той изглежда съжали за думите си и предпочете да използва израза "полезни наивници".

В неделя няколко десетки хиляди привърженици на Болсонаро участваха в демонстрации в цяла Бразилия в подкрепа на държавния глава, настоявайки парламентът да приеме по-бързо исканите от правителството реформи.

Студентите излязоха на протест, след като беше обявено замразяване на 5,1 милиарда реала (около 1,16 млрд. евро) в бюджета за образование. Мярката засяга най-вече федералните университети, които ще разполагат с 30 процента по-малко средства за разходите за функционирането си.

Седмица след масовите демонстрации на 15 май правителството съобщи, че за покриване на част от замразените средства ще бъдат използвани пари от бюджетния резерв.

Студентските протести обаче продължават заради поредица спорни решения на правителството в областта на образованието, главно с демонстрираното намерение то да бъде "прочистено от културния марксизъм".

Министърът на образованието Рикардо Велес беше уволнен в началото на април след поредица гафове и спорни решения, които впоследствие бяха оттеглени.

Той беше заменен от икономиста Абраам Вейнтрауб, който изглежда иска да продължи идеологическия кръстоносен поход. Малко след като пое поста, Вейнтрауб обяви съкращения в бюджета на три университета, обвинени, че "всяват размирици", тъй като в кампусите им имало "демонстрации против фашизма" или дебати с леви депутати. Накрая новият министър уточни, че мярката се отнася за всички федерални университети.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет