Бизнесът във Венецуела е изгубил 400 милиона долара заради спирането на тока

  • 10 март 2019 20:42

  • 545
  • 0
Бизнесът във Венецуела е изгубил 400 милиона долара заради спирането на тока
© Pixabay

Частният сектор във Венецуела е загубил около 400 милиона долара заради мащабното спиране на електричеството в южноамериканската страна. Такава оценка направи днес лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, цитиран от ТАСС. Ще има сериозни последици и за петролната промишленост, написа в "Туитър" журналистът Габриел Бастидас, цитирайки Гуайдо.

В четвъртък вечерта Каракас и повечето щати във Венецуела останаха без електроснабдяване. По данни на местните медии става дума за 20-22 щата от общо 23. На практика ток е нямало на цялата територия на страната. По думите на жители на венецуелската столица това е най-дългото спиране на тока, което помнят.

Властите твърдят, че аварията е причинена от саботаж в най-голямата електроцентрала в страната - в Гури, Южна Венецуела. В петък вечерта ситуацията с електроснабдяването започна да се подобрява, но в събота отново се влоши.

Жителите на Каракас все по-често се разплащат в магазините в долари заради липсата на ток, информира кореспондентът на ТАСС.

Обикновено повечето разплащания във Венецуела са картови. Наличните боливари у хората не са много, тъй като възможността да се изтеглят е ограничена. След спирането на тока снабдяването с тях стана почти невъзможно.

В Каракас обаче има достатъчно долари, включително и заради това, че много хора работят в сивата икономика. Разплащането в чуждестранна валута официално е забранено и преди бе трудно да се осъществи, тъй като повечето търговци се страхуват от санкции. Сега съобщенията, че магазинът приема долари и евро висят открито на вратите.

Общо взето цените се изчисляват по курс 3200 боливара за долар. Цените са доста високи - пакет цигари струва три долара.

БТА
545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини