Руски издания: Цветна революция или въоръжена интервенция заплашва Венецуела

  • 26 февруари 2019 09:08

  • 650
  • 5
Руски издания: Цветна революция или въоръжена интервенция заплашва Венецуела
© Getty (архив)

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че САЩ се опитват да разпалят война в Южна Америка, пише руският електронен вестник "Свободная пресса".

САЩ "се опитват изкуствено да създадат криза, за да оправдаят политическата ескалация и евентуална военна интервенция във Венецуела, за да донесат война в Южна Америка", заяви Мадуро, цитиран в статията. Той обяснява действията на Вашингтон с интерес към венецуелския петрол. По-рано самообявилият се за временен президент венецуелски опозиционер - председателят на Националното събрание Хуан Гуайдо, заяви в обръщение към международната общност, че допуска всякакви пътища за уреждане на политическата криза, посочва онлайн изданието.

Тази седмица Гуайдо ще се върне във Венецуела от Колумбия, където посети център за разпределяне на хуманитарни помощи за венецуелците и участва в заседание на Групата от Лима в Богота, посветено на положението във Венецуела, пише "Известия". Предния ден Гуайдо подписа указ, с който разреши доставките на американска хуманитарна помощ във Венецуела. Действащият венецуелски лидер Николас Мадуро заяви, че тези доставки са само предлог за унищожаване на суверенитета и независимостта на Каракас. Като предпазна мярка той затвори морската и въздушната граница с близките острови Аруба, Кюрасао и Бонер - владение на Холандия. Освен това Мадуро затвори границата с Бразилия и три моста между Венецуела и Колумбия, с която Каракас скъса дипломатическите отношения. На 23 февруари конвой с американски помощи пристигна във Венецуела от Колумбия; същия ден един от камионите бе опожарен на венецуелската отсечка на граничен мост. Хуманитарните доставки засилиха напрежението в Боливарската република, припомня "Известия".

Според Мадуро американските тайни служби използват помощите като предлог, за да вкарат във Венецуела оръжия, предназначени за местната опозиция, отбелязва "Независимая газета". Американските помощи съдържаха просрочени лекарства и развалени храни, заявява посланикът на Венецуела в Русия Карлос Рафаел Фариа Тортоса в интервю за "Известия". Страната му обаче приела руска хуманитарна помощ - 7 тона медикаменти, тъй като Каракас бил убеден, че изпращачите са добросъвестни. Демонстранти от Колумбия започнаха вчера да замерват с камъни и коктейли "Молотов" военните, застанали в кордон на граничния мост "Симон Боливар", пише "Парламентская газета". Протестиращите преминаха символичната граница в средата на моста, издигайки лозунги против президента Мадуро. В отговор силите на реда използваха сълзотворен газ и приготвиха водно оръдие, с което да възпрепятстват евентуален опит за пробив на границата. Сблъсъците продължават, допълва всекидневникът.

По-рано венецуелските служби за сигурност заловиха група колумбийци, участвали в гранични сблъсъци - те съобщиха, че под моста "Симон Боливар" има скривалища с оръжие, информира "Политика сегодня".

"Бели рози по тировете - цветна революция заля Венецуела", гласи заглавие от "Вести". Мостовете се превърнаха в центрове на конфронтация. Има пострадали, констатира новинарският сайт, според който "американските политтехнологии твърде явно бият на очи".

В реч пред срещата на Групата от Лима за Венецуела американският вицепрезидент Майк Пенс анонсира още по-сурови санкции срещу "корумпираните финансови мрежи на режима на Мадуро", пише "Московский комсомолец". "Ще открием всеки долар, откраднат от тях, и ще върнем тези пари на венецуелския народ", обеща Пенс, цитиран в изданието.

В коментар за санкциите външният министър на Венецуела Хорхе Ареаса заяви, че Вашингтон води "ожесточена кампания", целяща да свали правителството на Мадуро. Министърът подчерта, че САЩ нарушават международното право, информира "Газета".

След събитията от последните дни вече никой не се съмнява, че САЩ са готови за силово сваляне на Мадуро. Нещо повече, Майк Помпейо открито заяви, че има планове за сваляне и на режимите в Куба и Никарагуа.

Експерти свързват това с денонсирането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от САЩ. "Има опасност Москва да разположи в тези страни с свои ракетни комплекси със среден обсег (включително хиперзвукови оръжия), което значително ще намали времето за полет на бойните им глави до целта", пояснява вестникът.

Руското външно министерство вече заяви, че Вашингтон започва да прехвърля военна техника и сили за специални операции "по-близо до Венецуела", добавя "Независимая газета"

Последвайте канала на

650 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
опорна то4ка

2019.02.26 | 09:45

1

Колумбиеца Мъди ще умори от глад венецуелците, както грузинеца Джогашвили изпотрепа милиони руснаци. Кремъл много добре знае това, и го подкрепя, за да им е гадно на венецуелците, да видят и те какво е диктатура

лайняна точка, е

2019.02.27 | 14:47

5

ТРОЛА НА ЦВИНОКИО-МОЛИТВЕНАТА ЗАКУСКА.

опорна то4ка

2019.02.26 | 09:49

2

Трябва да се подкрепят диктаторите по целий свет тролчета изроди мои, за да не се усетят руснаците че са от малкото ограбвани , че тогава....Пути ще трябва да ходи в Сибир. Т'ва е. Трябва да се държи "линията на Президента" учи женераль майор ефрейтор пАлковник Решетников.

2019.02.26 | 11:37

4

Безработен съм;ако може да ме информирате каде ви е офиса,за да подам молба за работа.

оня с коня

2019.02.26 | 10:21

3

Много ми е интересно за колко пари се продавате да пишете на соросоидите пропагандата.

Добави коментар

Водещи новини