Венецуелският опозиционен лидер Гуайдо подкрепи санкциите на САЩ

  • 29 януари 2019 14:52

  • 452
  • 3
Венецуелският опозиционен лидер Гуайдо подкрепи санкциите на САЩ
© Getty Images/Guliver

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо, провъзгласил се за временен президент на Венецуела, заяви в интервю за Си Ен Ен, че санкциите на САЩ срещу венецуелската държавна петролна компания отговарят на отправено от депутатите искане да бъдат защитени националните активи в чужбина, предаде Асошиейтед прес.

В интервюто, което той даде снощи за испаноезичната секция на Си Ен Ен, но беше излъчено днес с превод на английски, Гуайдо каза, че през януари контролираният от опозицията парламент на Венецуела е одобрил мярка, предвиждаща от чуждите страни да бъде поискано да гарантират, че венецуелските активи в чужбина няма да бъдат "разграбени" от президента Николас Мадуро.

Гуайдо е председател на доминираното от опозицията Националното събрание, което е единствената власт във Венецуела, признавана от някои страни като САЩ.

Опозиционният лидер заяви, че тази мярка има за цел единствено да гарантира, че правителството на Мадуро "няма да продължи да ограбва венецуелския народ".

По-рано през вчерашния ден САЩ обявиха санкции срещу държавната петролна компания Петролеос де Венесуела и с това прекъснаха жизненоважен източник на приходи за изпадналата в тежко икономическо състояние страна, отбелязва Асошиейтед прес.

В интервюто си Гуайдо заяви, че е разговарял с американския президент Доналд Тръмп "и с други президенти от региона". Той не разкри подробности кога са водени тези разговори, нито какво конкретно е било обсъждано. Гуайдо спомена единствено, че във всичките му разговори с държавни глави фокусът е бил върху това да бъде уредена хуманитарната криза във Венецуела и да бъде възстановена демокрацията.

Той отхвърли обвиненията на Мадуро и други, че САЩ организират преврат, и заяви, че венецуелците просто упражняват конституционните си права.

Венецуелската опозиция е в състояние да постигне мирен преход във властта и в крайна сметка свободни избори, каза в интервюто Гуайдо, цитиран от Ройтерс.

"Сигурни сме, че можем да постигнем мирен преход - преход и в крайна сметка свободни избори", заяви той.

Гуайдо посочи, че е разговарял с Тръмп повече от веднъж, а на въпроса за евентуални военни опции във Венецуела той отговори, че всички опции са на масата.

При насилие във Венецуела в последно време се предполага, че са загинали над 40 души, включително 26 застреляни от проправителствените сили, петима убити при обиски и 11 при грабежи, заяви днес говорителят на ООН по въпросите на правата на човека Рупърт Колвил.

Той каза, че между 21 и 26 януари са задържани над 850 души, включително 77 деца. На 23 януари в цяла Венецуела били задържани 696 души, което е най-големият брой арести във Венецуела за един ден от 20 години, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
452 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
РФ

2019.01.29 | 19:41

3

Този предател трябва да плати за злините, които причинява на собствения си народ.

сад

2019.01.29 | 16:34

2

и аз се самопровъзгласявам за цар. всички да викат - да живее царя. а сащ да ми предоставят банкови сметки за милиарди.

оня с коня

2019.01.29 | 15:24

1

На път е да изчезне още една независима държава. САЩ ги управлява дявола. Баси сатаните са там, заради богатсво и влст ще погубят милиони.

Добави коментар

Водещи новини