Австралия признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

  • 28 януари 2019 07:28

  • 394
  • 2
Австралия признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела
© Getty Images/Guliver

Австралия признава председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната, обяви днес австралийският министър на външните работи.

"Австралия признава и подкрепя председателя на Националното събрание, Хуан Гуайдо, за временно изпълняващ длъжността президент /.../ до произвеждането на избори", се посочва в комюнике на министър Марис Пейн, цитирано от Франс прес. Тя се обяви също за "преход към демокрацията във Венецуела възможно най-скоро".

"Ние призоваваме всички страни да работят конструктивно за мирно решаване на ситуацията, включително връщане към демокрация, спазване на върховенството на закона и на човешките права на венецуелския народ", заяви Марис Пейн.

Хуан Гуайдо вече бе признат за временен президент от САЩ, Канада, Израел, Албания, Грузия, Швейцария, Организацията на американските държави и страните от Групата на Лима с изключение на Мексико.

Шест страни от ЕС - Испания, Португалия, Франция, Белгия, Германия и Великобритания - обявиха в събота, че ще признаят Хуан Гуайдо за временен президент, ако до 8 дни президентът Мадуро не свика избори. Мадуро категорично отхвърли този европейски ултиматум, припомня агенцията.
 

Последвайте канала на

БТА
394 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2019.01.28 | 12:44

2

цялата глутница на чичо сам се нахвърля върху дадена страна да я оглозга до кокъл. особено ако има повече петролец. списъка от демократизирани държави е безкраен. такава демонкрация настана по целия свят, че настана рая на земята.

това показва

2019.01.28 | 10:36

1

КАКВО , ПРЕДСТАВЛЯВА ЗАПАДНАТА КРАДЛИВА ГЛУДНИЦА. ЗА РЕСУРСИ ЗАГЪРБВАТ ВСЯКАКВИ ДЕМОКРАТИЧНИ НОРМИ ,В ИМЕТО НА КРАЖБИТЕ и УБИЙСТВАТА НА ХОРА.

Добави коментар

Водещи новини