Рекордното насилие в Бразилия: простите решения на Болсонаро

  • 08 октомври 2018 14:09

  • 1551
  • 0
Рекордното насилие в Бразилия: простите решения на Болсонаро
© Pixabay

Да се изкорени насилието в Бразилия, една от най-опасните страни в света. Това бе една от основните теми в кампанията на Жаир Болсонаро, който спечели десетки милиони гласоподаватели с прости и радикални решения.
Бившият армейски капитан предложи следната рецепта за борба с липсата на сигурност: ако бъде избран във втория президентски тур на 28 октомври, ще разреши носенето на оръжие, а това ще даде възможност за масови извънсъдебни екзекуции. На първата му снимка след атентата, който без малко не го уби на 6 септември, го виждаме в Инстаграм да имитира с пръсти пистолет.


Жест, станал негова запазена марка, на който подражават хората по митингите му и се снимат - широко усмихнати, прегърнали децата си - на фона на плакатите му.
Насилието е същински бич за 208-те милиона бразилци: миналата година то взе рекордните 63 880 жертви, а убитите в страната за седем години са повече, отколкото във войната в Сирия.
Как да се бориш в най-голямата латиноамериканска държава с престъпност, убиваща над седем души всеки час?
"Дай на почтените хора възможност да носят оръжие", отговаря Болсонаро.
"Ако някой от нас, цивилен или войник, бъде нападнат (. . .) и стреля 20 пъти по нападателя, трябва да бъде награден, а не изправен на съд", заяви кандидатът на крайната десница на митинг в Мадурейра през август.
Простите му послания попадат право в целта при хора като Жамая Беатрис, маникюристка от това престъпно предградие на Рио.
"Живея в опасен квартал - обясни младата жена, ако някой нахлуе вкъщи, искам да мога да защитя децата."

Престъпления от омраза
Сара Уинтър, кандидат на десницата за Националния конгрес, приветства желанието на Болсонаро "да въоръжи жените, за да могат да се отбраняват, да вдигне наказанията за изнасилвачите и да въведе химическа кастрация".
Атентатът превърна в жертва на насилието и самия Болсонаро. Веднага след като бе призовал предизборно в един от щатите "да се разстрелват" членуващите в лявата Партия на трудещите се.
В Бразилия има много оръжие. Освен това на наркотрафикантите, минаващи през лесно преодолимите граници с Боливия и Колумбия, да не забравяме и оръжието, продавано на черно от корумпирани военни и полицаи.
Но Болсонаро уверява: "Оръжията не водят до война".
Идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ "значително увеличи престъпленията от омраза, защото според хората, склонни към тях, една такава личност ги легитимира", смята Глаубер Сезерино, социолог и съпредседател на (френско-бразилското сдружение, б. пр.) "Другите Бразилии".
Но има риск "мрежите на бразилската крайна десница да започнат нападения над чернокожи, хомосексуалисти, транссексуални или дори хората с леви възгледи", добавя той.
Болсонаро обеща да либерализира носенето на оръжие. Може би по примера на "САЩ, където човек може да купи малокалибрени оръжия в (супермаркет като) Уолмарт", казва Сезерино.
А в парламента политикът ще може да разчита на влиятелно оръжейно лоби.

"Ловният сезон"
Болсонаро обеща освен това да облекчи реда за психологическа експертиза, изисквана при покупка на оръжие, и да намали времето за изчакване на разрешително, чието издаване отнема понякога година.
Колкото до най-опасните зони като фавелите, човекът, казал, че "добър бандит е мъртвият бандит", ще може - ако стане президент - "да открие сезона за лов" на престъпници, опасява се Сезерино.
Ще е достатъчно да използва президентските си прерогативи, за да мобилизира армията и силите за национална сигурност.
Това значи да се отвори път за масови извънсъдебни екзекуции, каквито се вършат с хиляди на Филипините в името на борбата с наркотиците, започната от президента Родриго Дутерте, и заради които не е преследван нито един полицай.
Полицията в Бразилия бездруго лесно натиска спусъка и също не дава сметка никому, както с тревога констатира "Амнести интернешънъл": миналата година силите на реда са убили при операции 5144 души, с 20 на сто повече отпреди.
В огромната страна обаче насилието не е само в градовете.
Според Болсонаро "за едрите земевладелци трябва да има облекчен режим за носене на оръжие, за да се бранят от движението на безимотните селяни", претендиращи за земя като индианците например, добавя Сезерино.
"Хората, окупирали (имоти), ще бъдат изтласквани" от тях. Със сила.
 

Последвайте канала на

БТА
1551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини