Аржентина поиска от Русия да задържи иранец

  • 13 юли 2018 14:20

  • 1313
  • 0
Аржентина поиска от Русия да задържи иранец
© pixabay

Аржентина е поискала от Русия да арестува бившия външен министър на Иран Али Акбар Велаяти, за да бъде екстрадиран във връзка с бомбеното нападение срещу еврейския център в Буенос Айрес през 1994 г., предаде БНР, позовавайки се на АФП.

Велаяти е в Русия като съветник по международните въпроси на иранския върховен лидер Али Хаменей. Той разговаря в четвъртък с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, а днес има планирана среща с енергийния министър Александър Новак, след което ще отлети за Китай.

Аржентинското външно министерство заяви, че очаква отговор от Русия по искането за арест, направено „в рамките на договора за екстрадиция между двете страни“.

Велаяти беше външен министър на Иран, когато бомба разруши сградата на Съвместната аржентинско-израелска асоциация на 18 юли 1994 г., като при атаката бяха убити 85 души и 300 ранени.

В Аржентина той е обвинен за убийства, извършени на основата на расова или религиозна омраза. Като пряк извършител е обвинена Ливанската шиитска организация „Хизбула“, че по поръчка на Иран извършила атаката срещу еврейския център, както и срещу израелското посолство в Буенос Айрес две години по-рано.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини