Доминиканската република установи дипломатически отношения с Китай

  • 01 май 2018 08:36

  • 1283
  • 0
Доминиканската република установи дипломатически отношения с Китай
© pixabay.com

Доминиканската република установи дипломатически отношения с Китай и прекрати дипломатическите си отношения с Тайван, съобщи националното правителство, предадоха световните агенции.

"Съобщаваме на доминиканската нация, че сме взели решението да установим дипломатически отношения с Народна република Китай, с убеждението че това решение ще бъде изключително положително за бъдещето на нашата страна", се казва в изявление на правителството.

Споразумението бе официализирано в Пекин от доминиканския външен министър Мигел Варгас, който е на посещение там.
"Доминиканската република признава, че има само един Китай в света и че Тайван е неделима част от китайската територия", се казва в изявлението.

Страната благодари на Тайпе за сътрудничеството през годините, позволило реализацията на много програми. Но допълва, че историята и социално-икономическата реалност я принуждават да промени сега курса.

Това е третият съюзник, който губи Тайван от идването на власт на президентката Цай Ингвен, която е от подкрепящата независимостта Демократична прогресивна партия.Тайван сега има само 19 дипломатически връзки, в това число със Светия престол.
Тайванският външен министър Джоузеф У осъди установяването на дипломатически отношения на Пекин с Доминиканската република, предаде Ройтерс.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини