Джон Дали отрича да е подал оставка

  • 17 октомври 2012 10:16

  • 601
  • 0
Джон Дали отрича да е подал оставка
©

Eврокомисарят по здравеопазването Джон Дали е подал оставка след разследване на ОЛАФ, което свързва името му с търговия с влияние. Официалното съобщение за това беше разпространено от Европейската комисия, в него дори беше посочено, че заместник-председателят й Марош Шефчович поема ресора на Дали, докато Малта излъчи друг еврокомисар.

Късно тази нощ обаче базиран в Брюксел уебсайт за европейска политика разпространи друго съобщение от името на самия Джон Дали, в което той отрича да е подавал оставка. Автентичността на това съобщение към момента не е потвърдена, но то задълбочава допълнително скандала, съобщи БНР.

Малтийският еврокомисар заявява, че ще продължи да работи и че усилията, които полагат той и екипът му за промяна на директивата за тютюневите изделия ще продължат както е планирано. Това гласи изявление, разпространено от негово име от сайта Ню Юръп. Обяснението е, че от Европейската комисия са отказали да го публикуват, оправдавайки се с технически причини. Достоверността на това изявление нямаше как да бъде проверена в малките часове на деня и засега остава под въпрос, но електронната поща, от която е изпратено до сайта, е на асистента на Джон Дали.

Във въпросното изявление комисарят казва, че вчера е бил устно уведомен от председателя на Еврокомисията Жозе Барозу за доклада на ЕСБИ ОЛАФ и категорично отрича основното обвинение в него – че е знаел за лобистката схема.

Според изявлението на ЕК, малтийски бизнесмен поискал пари от шведска фирма за производство на тютюневи изделия, като обещал в замяна да използва близкото си познанство с комисаря по здравеопазването и да му въздейства за предстоящите промени в директивата за тютюневите изделия. Залогът тук е планираната в нея забрана за износ на специфичен продукт – тютюн за дъвчене, който е забранен във всички страни от Евросъюза с изключение на Швеция. Подалата оплакването фирма произвежда именно този продукт. Схемата изглежда класическа, от ОЛАФ казват, че не са намерили категоричнти доказателства за пряко участие на комисаря, но данните от разследването им сочат, че той е знаел за нея. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
601 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини