Джулиън Асандж: Барак Обама поругава свободното слово

  • 27 септември 2012 10:37

  • 617
  • 0
Джулиън Асандж: Барак Обама поругава свободното слово
©

Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият преследва свободата на словото, каза Джулиън Асандж, пише ИТАР-ТАСС.

Основателят на Wikileaks говори пред Генералната асемблея на ООН по видеовръзка. В речта си той разкритикува президента на САЩ за преследването на създадения от него сайт и в поругаването на свободата на словото. Асандж заяви: Египетските младежи, които си измиват очите от американския сълзотворен газ, трябва да са били изненадани много неприятно, когато са разбрали, че САЩ подкрепят прехода към демокрация в Близкия Изток и Северна Африка. Крайно време е Обама да започне да си държи на думата. Вашингтон трябва да спре преследванията срещу Wikileaks.

Очаква се днес външният министър на Еквадор Рикардо Патиньо да обсъди "проблема Асандж" с британския си колега Уилям Хейг в кулоарите на ООН. Според медии от Острова Лондон предлага компромис. Асандж ще получи възможността да замине за Швеция, където ще остане под закрилата на латиноамериканската страна. Той ще живее в посолството на Кито в Стокхолм и ще бъде разпитват от прокурори.

Асандж е обвинен от шведските власти в сексуално посегателство. Той отрича твърденията на двете жени, като посочва, че обвиненията са част от американски план за неговото елиминиране. Вашингтон иска да осъди основателя на скандалния сайт за шпионаж заради публикуваните от Wikileaks поверителни документи на Държавния департамент.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини