Испания се противопостави на предложението на ЕК за центрове за предоставяне на убежище извън ЕС

  • 16 октомври 2024 19:33

  • 427
  • 1
Испания се противопостави на предложението на ЕК за центрове за предоставяне на убежище извън ЕС
© Gettyimages

Испанското правителство заяви, че не е съгласно с предложението за създаване на центрове за предоставяне на убежище в страни извън Европейския съюз на фона на предстоящата среща на върха на лидерите на ЕС, която ще започне утре, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1705

Държавните глави и ръководителите на правителствата на 27-те държави членки на ЕС ще се съберат утре на двудневна среща на Европейския съвет в Брюксел, за да обсъдят, наред с други теми, предложението на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен блокът да обмисли използването на подобни центрове за борба с незаконната миграция.

Испанската министърка на труда и втори заместник министър-председател на страната Йоланда Диас от крайнолявата партия "Сумар", част от управляващата коалиция, заяви, че не е съгласна с идеята.

Туск: Бъдещето на либералната демокрация зависи от миграционната политика

Говорителката на правителството и министърка на образованието и спорта Пилар Алегрия също категорично отхвърли подобен план, като заяви, че "политиката за миграция, която разработваме, вече работи".

В Испания продължава да тече дебат относно плана за използване на сравнително ново, но почти неизползвано летище в централната автономна област Кастилия - Ла Манча като център за приемане на мигранти.

През последните месеци на Канарските острови - испански архипелаг край бреговете на Северозападна Африка - пристигнаха голям брой мигранти, в това число и непълнолетни. Канарските острови настояват за справедливо разпределение на мигрантите и за подкрепа от страна на централната власт.

Според данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана ("Фронтекс") броят на незаконните влизания в блока през първите девет месеца на годината през централното Средиземноморие - от Либия и Тунис през Сицилия и Малта - е намалял с 64 процента спрямо същия период миналата година до малко над 47 700 случая. В същото време броят на опитите за влизане в ЕС през западноафриканския маршрут през Атлантическия океан - от Северна и Западна Африка към Канарските острови - се е удвоил на годишна база, достигайки около 30 600 случая.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
427 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ами

2024.10.16 | 19:52

1
Тогава ги пращате в Испания

Добави коментар

Водещи новини