Инфлацията във Франция през септември се забавя до 1,1 на сто на годишна база

  • 15 октомври 2024 12:48

  • 154
  • 1
Инфлацията във Франция през септември се забавя до 1,1 на сто на годишна база
©

Инфлацията във Франция се е забавила през септември до ниво от 1,1 на сто на годишна база, спрямо същия месец на 2023 г. Това показват окончателните данни на френския Националния статистически институт "Инсее" (Insee), публикувани днес на сайта му. 

На месечна основа (спрямо август 2023 г.) индексът на потребителските цени във Франция е отрицателен (-1,2 на сто), което означава, че цените се се понижили, посочват анализатори. Това е най-значителният им месечен спад, откакто през 1990 г. се води подобна статистика, отбелязва "Инсее". 

Тези данни засилват вероятността Европейската централна банка да понижи водещите си лихви на своето заседание на 17 октомври, посочва Ройтерс, цитирани от БТА.

Инфлацията в Германия спада

Темпът на повишаване на потребителските цени във Франция през септември се е забавил повече в сравнение с първоначалните прогнозни данни. Инфлацията, измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е ревизирана към понижение до 1,4 на сто на годишна база (спрямо септември 2023 г.). Предварителните данни на "Инсее" сочеха, че тя е достигнала ниво от 1,5 на сто през миналия месец, отбелязва Ройтерс. 

Сред факторите за значителния месечен спад на потребителските цени във Франция е поевтиняването на услугите (-2,2 на сто), посочва  "Инсее".

Последвайте канала на

Калина Христова
154 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.15 | 13:10

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини