Инфлацията във Великобритания остава стабилна на ниво 2,2 на сто

  • 18 септември 2024 10:24

  • 169
  • 0
Инфлацията във Великобритания остава стабилна на ниво 2,2 на сто
© Getty Images

Инфлацията в Обединеното кралство се е задържала на ниво от 2,2 на сто на годишна основа през август, като по-високите цени на самолетните билети са били компенсирани от по-ниските разходи за горива, ресторанти и хотели, сочат официалните данни, публикувани днес и цитирани от Асошиейтед прес. 

По този начин показателят остава малко над целевата стойност на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) от 2 на сто.

Миналия месец централната банка намали основната си лихва с 0,25 процентни пункта до 5 процента, което бе първото намаление от началото на пандемията от ковид.

ЕЦБ понижи водещата си лихва с 25 базисни пункта и потвърди прогнозата си за инфлацията

Централните банки по света драстично повишиха цената на кредитирането от почти нулевите стойности в периода на ковида, след като цените започнаха да се покачват - първо в резултат на проблемите по веригата за доставки, натрупани по време на пандемията, а след това и заради нахлуването на Русия в Украйна, което повиши разходите за енергия.

"Банк ъв Ингланд" ще заседава утре и според повечето експерти ще предпочете да остави ставките си без промяна, макар да е възможно да ги понижи през ноември сред представянето на проектобюджета правителството на 30 октомври, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
169 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини