ЕЦБ понижи водещата си лихва с 25 базисни пункта и потвърди прогнозата си за инфлацията

  • 12 септември 2024 15:34

  • 214
  • 0
ЕЦБ понижи водещата си лихва с 25 базисни пункта и потвърди прогнозата си за инфлацията
© Getty Images

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи днес депозитната си лихва с 0,25 процентни пункта до 3,50 на сто, за втори път тази година.

Основната лихва по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно улеснение на централната банка на еврозоната се свиват до съответно 3,65 на сто и 3,90 на сто, като промяната влиза в сила от 18 септември.

Решението за понижаване на лихвите бе широко очаквано от анализаторите, след като централната банка на еврозоната се въздържа от промени в паричната политика през летните месеци, изчаквайки нови данни за инфлационните тенденции и икономическите перспективи. Предварителните данни на Евростат отчетоха намаляване на инфлация до 2,2 на сто за еврозоната през август спрямо 2,6 на сто през юли, с което показателят продължава да се доближава до целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

През юни ЕЦБ предприе първото намаляване на референтните ставки по рефинансирането и пределното кредитно улеснение (инструмент, който дава на банките възможност да получават от ЕЦБ ликвидност овърнайт – бел. ред.) от март 2016 г., а на лихвата по депозитите - от септември 2019 г. на фона на отслабването на инфлацията след резките скокове през последните няколко години. И трите лихви тогава бяха понижени с 0,25 процентни пункта. 

ЕЦБ се очаква да понижи отново ставките си предвид спадащата инфлация и отслабването на икономическите перспективи

Последните данни за инфлацията в общи линии отговарят на очакванията, а последните прогнози на служителите на ЕЦБ потвърждават предишните прогнози за инфлацията, посочва банката.

Според прогнозите общата инфлация ще бъде средно 2,5 на сто през 2024 г., 2,2 на сто през 2025 г. и 1,9 на сто през 2026 г., колкото бе заложено и в прогнозите от юни. Очаква се инфлацията отново да се повиши през втората половина на тази година, отчасти защото предишните резки спадове на цените на енергията ще отпаднат от годишните темпове. След това през втората половина на следващата година инфлацията би трябвало да се понижи до целевата стойност от 2 на сто, допълва регулаторът.

По отношение на базисната инфлация прогнозите за 2024 г. и 2025 г. са леко ревизирани нагоре, тъй като инфлацията при услугите е по-висока от очакваното. Същевременно експертите на ЕЦБ продължават да очакват бърз спад на базисната инфлация - от 2,9 на сто през тази година до 2,3 на сто през 2025 г. и 2,0 на сто през 2026 г., отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини