Българи във Финландия гласуваха за Европейски парламент и Народно събрание

  • 09 юни 2024 14:52

  • 254
  • 0
Българи във Финландия гласуваха за Европейски парламент и Народно събрание
© Булфото

В България днес се произвеждат избори за народни представители в 50-ото Народно събрание, както и пети избори за български представители в Европейския парламент. Сънародниците ни в чужбина също могат да упражнят правото си на глас в 769 секции в 60 държави по цял свят.

Българите във Финландия могат да гласуват както на парламентарните, така и на европейските избори. За целта са открити три избирателни секции – в Хелзинки, в югозападния град Турку, и в Раума, разположен на западното крайбрежие на страната.

Потвърдените заявления за гласуване във Финландия за парламентарните избори са 71, а за европейските – 69, по данни на Централната избирателна комисия.

Макар и броят на българите, живеещи в скандинавската страна, да е нараснал значително, избирателната активност е около нивата, отчетени и на предишни избори, обясниха наши сънародници в Хелзинки.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 899

Вот 2 в 1: България гласува за народни и европейски представители

Допреди 10-15 години във финландската столица са живеели едва няколкостотин българи, докато сега те са няколко хиляди, разказа българин, живеещ от 40 години във Финландия.

Според него е важно да се гласува, както той каза, че винаги е правил, за да се подобри положението в България. "Положението в България се е променило много, но хората там не го усещат", добави той.
Друг наш сънародник, дошъл с баща си да гласува за първи път, заяви, че е дал гласът си, "за да може държавата ни да излезе от безвремието, в което влезе през последните три години, и да влезе в сухопътния Шенген и еврозоната".

Българските избирателни секции във Финландия отвориха в 07:00 часа (България и Финландия са в един часови пояс). През първите няколко часа от изборния ден в избирателната секция в Хелзинки, разположена в българското посолство, гласуваха около 10-15 човека, видя специалният пратеник на БТА.

Очаква се изборният ден да приключи в 20:00 часа.

В секцията в Хелзинки се гласува само на хартия. В изборните списъци за парламентарните избори в чужбина няма възможност за преференциален вот, за разлика от листата за евродепутати.

Според окончателните избирателни списъци в изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват общо 6 138 050 българи, а за Народно събрание - 6 593 275.

Последвайте канала на

Калина Христова
254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини