ЕЦБ с песимистична прогноза за икономически ръст в еврозоната

  • 06 септември 2012 17:27

  • 525
  • 0
ЕЦБ с песимистична прогноза за икономически ръст в еврозоната
©

Европейската централна банка понижи прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната за тази и следващата година. Според новите данни ЕЦБ предвижда спад от 0,4% в брутния вътрешен продукт на страните от еврозоната през 2012. През юни финансовата институция очакваше спад от едва 0,1%.

За 2013 година ЕЦБ разчита на икономически ръст от 0,5% вместо досега очаквания 1%. Банката очаква и по-висока от прогнозираната инфлация в еврозоната за тази и за следващата година.

Председателят на УС на ЕЦБ Марио Драги обяви, че банката ще се намеси в пазара на облигациите, но строго в рамките на своя мандат:

"Работим строго в рамките на нашия мандат да поддържаме ценовата стабилност в средносрочен план. Ние действаме независимо при определянето на валутната политика и еврото е необратимо", заяви Марио Драги.

Европейската централна банка ще купува на вторичния пазар облигации с падеж от една до три години и няма да определя количествен лимит. Задлъжнелите страни, които искат банката да купи техни облигации, ще трябва да отправят официално молба за помощ от европейските спасителни фондове и да приемат "строги и ефективни" условия за бюджетната си политика. По думите на Драги, ЕЦБ ще има същия статут като на останалите кредитори при изкупуването на дългови книжа.

Последвайте канала на

525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини