ЮНЕСКО включва Стоунхендж в Списъка на културното наследство в риск

  • 25 юни 2024 13:59

  • 469
  • 0
ЮНЕСКО включва Стоунхендж в Списъка на културното наследство в риск
© Pixabay

ЮНЕСКО възнамерява да включи мегалитния паметник Стоунхендж в Списъка на световното наследство в опасност заради проект за пътен тунел, преминаващ в близост до праисторическия обект, съобщи АФП, позовавайки се на документ на организацията на ООН.

В писмено решение, видяно от АФП, Комитетът за световно наследство препоръчва Стоунхендж да бъде включен в списъка на застрашените обекти „с оглед мобилизиране на международна подкрепа“.

Включването обаче все още трябва да бъде гласувано от държавите-членки на Комитета за световно наследство, който ще заседава в Делхи от 21 юли. Според дипломат, интервюиран от АФП, има много голям шанс те да одобрят решението.

Построен на етапи между около 3000 и 2300 г. пр.н.е., Стоунхендж е един от най-важните праисторически мегалитни паметници в света по отношение на своите размери, сложна планировка и архитектурна прецизност.

Известният комплекс е подравнен с оста на Слънцето по време на лятното и зимното слънцестоене. Според ЮНЕСКО, която го обявява за обект на световното културно наследство през 1986 г., Стоунхендж е „най-сложният в архитектурно отношение праисторически каменен кръг в света“.

През юли миналата година обаче британското правителство даде зелена светлина на проект за пътен тунел в близост до обекта. През юли 2021 г. съдилищата бяха блокирали първоначалния вариант на проекта, като се позоваха на опасения относно въздействието му върху околната среда.

Протестиращи природозащитници заляха с боя "Стоунхендж"

Операторът на пътната мрежа „Нешънъл хайуейз“ обяснява, че този проект за модернизация на много натоварения път А303 ще спомогне за подобряване на транспортния поток и че тунелът, който ще бъде дълъг около три километра, ще намали неудобствата, причинени от пътния трафик в близост до Стоунхендж.

Въпреки това група специалисти установи, че това може да доведе до „трайни и необратими щети“. Властите в Лондон обаче решиха да одобрят строителния проект въпреки многократните предупреждения на Комитета за световно наследство от 2017 г. насам и многократните предупреждения на неговите експерти, предава БТА. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини