Установиха на какво се дължи устойчивостта на мегалитите в Стоунхендж

  • 05 август 2021 15:08

  • 2266
  • 1
Установиха на какво се дължи устойчивостта на мегалитите в Стоунхендж
© pixabay

Устойчивостта на огромните мегалити на Стоунхендж се дължи на кварца, съдържащ се в материала, от който те са направени, предаде Ройтерс, като цитира британски учени.

Изследователите от университета на Брайтън са анализирали проба от вътрешната структура на гигантските камъни, известни като сарасени. Тя е взета през 50-те години на миналия век. Съхранявана е в САЩ десетилетия, преди да бъде върната във Великобритания през 2018 г. за изследвания.

Геохимическият анализ показва, че камъните съдържат предимно кварцови зърна с размери на песъчинки, плътно циментирани чрез преплитане на мозайка от кварцови кристали.

Кварцът е изключително издръжлив и не може лесно да се разпадне или да ерозира при излагане на влиянието на вятър и на времето.

"Това обяснява устойчивостта на камъка на атмосферните условия и защо е идеален материал за издигане на паметници", обяснява геоморфологът Дейвид Наш от университета на Брайтън, който е ръководил проучването, предава БТА.

За първи път се прави пълен научен анализ на материалите, които се съдържат във внушителните мегалитни структури на Стоунхендж.

Данните от изследването са публикувани в изданието "PLoS ONE".

Стоунхендж е построен преди около 4500 г. от каменни блокове, подредени по движението на слънцето. Някои от тях тежат по 30-40 тона. Предназначението на комплекса е неизвестно, но се предполага, че е бил използван за религиозни ритуали и астрономически наблюдения.

Борислава Борисова
2266 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ннуй

2021.08.11 | 16:09

1
На колхозниците, все някой друг им е виновен, пък са последна дупка на кавала! Предстои нов разпад на руската кочина, до 15г само да остане путляка на власт и да прави разни потоци и други безсмислени проекти, те и безтова изостанаха от всички, пък жизненият им стандарт е по нисък от нашия! Цял свят им се смее, че са убитаци, но на тях света им пречи! :drinking:

Добави коментар

Водещи новини