Словения подписа споразумение за пълноправно членство в Европейската космическа агенция

  • 19 юни 2024 13:26

  • 148
  • 1
Словения подписа споразумение за пълноправно членство в Европейската космическа агенция
©

Министър-председателят на Словения Роберт Голоб и генералният директор на Европейската космическа агенция (ESA) Йозеф Ашбахер подписаха  във вторник споразумение в Париж, според което Словения ще стане пълноправен член на Европейската космическа агенция в началото на следващата година. Споразумението между словенското правителство и агенцията сега трябва да бъде ратифицирано от парламента, съобщи словенската агенция СТА.

"След този подпис всъщност започва истинската работа“, каза Голоб, добавяйки, че Словения ще участва активно и ще допринесе със своето ноу-хау, опит и новаторски подходи, се казва в прессъобщение на правителството.

"Ако искаме да сме конкурентоспособни в световен мащаб на ниво ЕС, космическите технологии са ключова област“, ​​подчерта словенският премиер.

Европейската космическа агенция преосмисля разработката на ракети-носители

Словенският космически сектор се състои от "смели ентусиасти“, според министъра на икономиката, туризма и спорта Матяж Хан. "Уверен съм, че ще се възползваме максимално от нашето пълноправно членство в EКA и ще отведем Словения още по-далеч в космоса“, каза Хан, чието портфолио включва Словенската космическа служба, която работи за пълноправното членство на Словения в EКA.

Миналия ноември страната официално подаде молба за пълноправно членство, което задейства едногодишен период, през който работните органи на EКA проверяват дали кандидатът отговаря на условията.

Словения ще стане пълноправен член на EКA, когато споразумението за асоциирано членство изтече на 1 януари 2025 г. 

Пълното членство ще позволи на словенските компании да участват в програми, към които преди не са могли да се присъединят пълноценно.

Пълноправното членство означава също, че страната ще трябва да внася повече в бюджета на агенцията от следващата година.

В момента в Европейската космическа агенция членуват 22 държави, включително 20 държави-членки на ЕС плюс Норвегия и Швейцария.

Последвайте канала на

Калина Христова
148 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:39

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини