Европейската космическа агенция преосмисля разработката на ракети-носители

  • 09 януари 2023 13:30

  • 626
  • 0
Европейската космическа агенция преосмисля разработката на ракети-носители
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Ръководителят на Европейската космическа агенция (ЕКА) Йозеф Ашбахер смята за целесъобразно да се промени подходът на организацията към разработването на ракети-носители. Това той заяви в понеделник в интервю за „Файненшъл таймс“, цитирано от ТАСС.

 "Изправени сме пред криза в областта на ракетите-носители. Време е сериозно да помислим как да я преодолеем", каза Ашбахер. Той разкри, че би желал да се следва моделът на НАСА, според който американската агенция действа като клиент за определени услуги, а не се занимава с независима разработка на ракети-носители. При тази схема EКА ще сключва договори с частни компании и ще им осигурява техническа поддръжка, ако е необходимо.

Европейската космическа агенция представя новите си астронавти

Агенцията планира да тества този модел при изстрелване на микросателити. Ашбахер каза, че скоро ще бъде обявен търг за доставка на ракети-носители, след което ще бъде подписан съответен договор.

В края на декември изстрелването на новата лека европейска ракета „Вега-C“ завърши неуспешно, след което полетите й бяха преустановени. В резултат на това EКА трябваше да прибегне до услугите на американската компания „СпейсЕкс“.

Европейската космическа агенция планира да увеличи бюджета си

Основните дейности на EКА са свързани с изследването на близкия и далечен космос, разработването на спътници за комуникация и навигация, създаването на ракети-носители и двигатели за тях, разработването на наземни научно-технически центрове. Агенцията координира работата си с националните космически програми на своите страни членки, което дава възможност за създаване на съвместни европейски проекти, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини