Лидерите на ЕС се приближават до идеята за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

  • 18 юни 2024 09:55

  • 329
  • 4
Лидерите на ЕС се приближават до идеята за втори мандат на Урсула фон дер Лайен
© Pixabay

Лидерите на ЕС се доближават до идеята за втори мандат на Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е като председателка на Европейската комисия, но не успяват да постигнат бързо споразумение, отбелязва в. "Гардиън", информира БТА.

За първи път след изборите, на които големи успехи постигнаха националистическите и крайнодесните партии във Франция и Германия, вчера лидерите на ЕС обсъдиха как да бъдат разпределени висшите постове в блока.

Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в изрази увереност, че следващата седмица ще бъде постигнато споразумение, но отказа да отговори дали е имало мнозинство за Фон дер Лайен или за кандидатите за другите висши длъжности. "Наш колективен дълг е да вземем решение до края на юни", каза той пред репортери около полунощ.

По време на вечерята лидерите на ЕС обсъдиха три позиции. Фон дер Лайен, ръководителка на Европейската комисия по време на коронавирусната пандемия и войната в Украйна, видя, че шансовете ѝ за втори мандат са се увеличили в резултат на това, че нейната Европейска народна партия е получила най-голям брой места в Европейския парламент.

Налице е широка подкрепа бившият португалски премиер Антониу Коща да заеме мястото на Мишел като председател на Европейския съвет, като по този начин ще отговаря за изработването на компромиси между лидерите на ЕС. Естонската премиерка Кая Калас пък е спрягана за нов ръководител на европейската дипломация - пост, който в момента се заема от Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа.

И тримата обаче са изправени пред потенциални пречки, посочва "Гардиън". Полският премиер Доналд Туск призова за "публично изясняване" на корупционния скандал, заради който Коща бе принуден да напусне поста си миналата година. Коща, който спечели три пъти изборите, не е обвинен в престъпление, но в момента тече разследване за предполагаема търговия с влияние от страна на неговото социалистическо правителство.

Словашкият президент Петер Пелегрини, заместващ премиера Роберт Фицо, който бе хоспитализиран след опит за убийство, заяви, че лидерите трябва да бъдат "много внимателни" по отношение на това кой ще представлява ЕС на международно равнище.

"Трябва да имаме там човек, който ще може да успокои ситуацията, която сега е изключително напрегната", каза той.

Пелегрини не назова никого, но мнението му може да се разглежда като прикрита критика към Калас, известен ястреб в отношенията с Русия, от страна на правителство, което е по-малко враждебно към Русия, отбелязва "Гардиън".

Унгарският премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, чиято партия бе изгонена от ЕНП през 2022 г. поради опасения заради влошаване на демократичните стандарти, вече даде да се разбере, че няма да подкрепи Фон дер Лайен.

В съобщение в социалните мрежи след срещата на върха Орбан обвини ЕНП, че е сключила сделка със социалистите и либералите, за да си поделят висшите постове. "Те ще продължат да подкрепят миграцията и ще отделят още повече пари и оръжия за войната между Русия и Украйна", каза той.

Фон дер Лайен обаче може да бъде назначена и без единодушната подкрепа на лидерите на ЕС.

Няма още решение за втори мандат на Урсула фон дер Лайен, заяви Шарл МишелПри пристигането си на срещата на върха германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 заяви, че е важно решението да бъде взето бързо. "Като се има предвид, че политическата платформа, която досега подкрепяше председателката (Фон дер Лайен) в парламента, отново има мнозинство, вярвам, че ще бъде възможно бързо да се намери разумно решение", каза Шолц, визирайки дясноцентристките, лявоцентристките и центристките групи, които я подкрепиха през 2019 г.

Вторият мандат на председателката на Европейската комисия Фон дер Лайен всъщност се смята за сигурен, отбелязва "Тагесшау". Въпреки това наддаването за назначаването на нови ръководители на ЕС продължава. Специалната среща на върха на ЕС приключи без споразумение за разпределението на висшите европейски длъжности. Според председателя на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в по тази причина Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е все още не може да бъде напълно сигурна дали ще бъде номинирана от държавните и правителствените ръководители за втори мандат като председателка на Европейската комисия. "Повече яснота" ще има на редовната среща на върха на ЕС в края на следващата седмица, подчерта Мишел.

"Франкфуртер алгемайне" посочва, че шестимата държавни и правителствени ръководители, преговарящи от името на трите основни партийни семейства, са се споразумели за имената Фон дер Лайен, Коща и Калас.

Полският премиер Доналд Туск и гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. преговарят от името на ЕНП , докато канцлерът Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 и испанският премиер Педро Санчес преговарят от името на социалдемократите. Либералите разчитат на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и холандския премиер в оставка Марк Рюте.

Като цитира дипломати, вестникът посочва, че на вечерята е имало спор за продължителността на мандата на председателя на Европейския съвет. От Европейската народна партия били поискали титулярът на мандата да не се определя за петгодишен срок, което би отворило възможност след 2,5 години ЕНП потенциално да претендира и за този пост. Социалдемократите обаче не приели това.

За решение в органа на държавните и правителствените ръководители на ЕС е необходимо т.нар. засилено квалифицирано мнозинство. Това означава, че поне 20 от 27-те държави членки на ЕС трябва да са съгласни и страните им да представляват поне 65% от общото население на ЕС, припомня "Франкфуртер алгемайне".

Вестникът посочва, че Фон дер Лайен си е тръгнала от вечерята, без да направи коментар за проведените разговори.

"Велт" също отбелязва, че шансовете на Фон дер Лайен за нов мандат начело на Европейската комисия са много добри, но все пак пише, че тя все още не може да бъде напълно сигурна. Вестникът посочва, че " една жена, на чиято подкрепа (Фон дер Лайен) се надява, беше необичайно тиха в заседателната зала в понеделник: италианската премиерка Джорджа Мелони".

Според "Велт" мълчанието на Мелони вероятно се дължи на претенциите от страна на членовете на ЕНП в залата за поста председател на Европейския съвет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
329 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.18 | 12:06

4
Хайде престанете с тази проскубана кокошка

2024.06.18 | 12:04

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.18 | 10:08

2
Европа се превръща в кен,еф.Русия е нашето спасение.

2024.06.18 | 10:07

1
Вън от ЕС! Вън от нато! Долу гейщината!

Добави коментар

Водещи новини