Интересът на британците към новините спаднал почти наполовина от 2015 г. насам

  • 17 юни 2024 11:03

  • 204
  • 2
Интересът на британците към новините спаднал почти наполовина от 2015 г. насам
© Getty Images

Интересът във Великобритания към новините е спаднал почти наполовина от 2015 година насам, предаде ДПА, като се позова на проучване на института "Ройтерс" за изследване на журналистиката.

Броят на британците, интересуващи се от новини, е спаднал от 70 процента от населението на страната през 2015 година на 38% през настоящата 2024-а, сочи проучването на мозъчния тръст.

Изследването, завършено преди британският премиер Риши Сунак да насрочи общонационални парламентарни избори за 4 юли, е част от годишния доклад за дигитални новини на Института на Ройтерс за изследване на журналистиката. Освен това става ясно, че почти половината от поданиците на Обединеното кралство се стремят да избягват новините, като 46 процента от анкетираните в представителната извадка казват, че правят това често или поне понякога.

Британците масово обвиняват Брекзит за недостига на лекарства

На участниците в анкетата на института е зададен и въпрос дали са уморени от новини, като 38% от тях признават, че са преситени от информационния поток, уточнява ДПА. От мозъчния тръст посочват, че в повечето от тези случаи става въпрос за новини за военните конфликти в ивицата Газа и в Украйна.

В доклада се казва още, че спадът на интереса към новините е международна тенденция, като това се наблюдава и в Бразилия, Испания, Германия и Финландия.

"Интересът към новините е засегнат от често потискащите всекидневни информации за неразрешимия близкоизточен конфликт", казва Ник Нюман, старши изследовател в Института на Ройтерс и един от водещите автори на доклада.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
204 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Datenschutz India

2024.06.17 | 11:26

2
Jenata e biala ie robinia dobrovolno

2024.06.17 | 11:24

1
Lekarite sa pederasi

Добави коментар

Водещи новини