Португалия гласува днес на европейските избори

  • 09 юни 2024 10:59

  • 124
  • 0
Португалия гласува днес на европейските избори
© Getty images (архив)

Започна гласуването на европейските избори в Португалия. Изборните бюра отварят врати в 8 ч. местно време (10 ч. българско) и продължават работа до 19 ч. местно време, предаде БТА.

Право на глас имат 10,9 милиона души, навършили 18 години. Те трябва да бъдат португалски граждани, навършили 18 години до деня на гласуването или граждани на други държави от Европейския съюз навършили 18 години, с право на глас в родната си държава, които са избрали да гласуват за португалски евродепутати. И в двата случая избирателите трябва да имат постоянно местожителство в общината, в която желаят да гласуват.

Гласуването е право и гражданско задължение, но неизпълнението му не е свързано със санкции.

Общо в изборите участват две коалиции и 15 партии. От 24-те партии в Португалия в евроизборите участват 20, като се борят за 21 депутатски мандата.

Според проучване на Института за социални науки на Лисабонския университет и Университетския институт на Лисабон (ICS/ISCTE) мнозинството португалци подкрепят европейското членство на страната и смятат, че е необходимо засилване на европейската интеграция.

Дори крайнодясната антисистемна партия "ШЕГА!" (на португалски "Стига!") не се позиционира като антиевропейска. Очаква се тя да остане на трето място, след Социалистическата партия и Демократичния съюз, но изпреварвайки значително следващите партии.

Португалия се очаква да завие надясно, следвайки европейската тенденция

Избирателната активност в страната по традиция е ниска. На предишните евроизбори през 2019 г. Португалия отбеляза най-ниската си избирателна активност от присъединяването си към ЕС през 1986 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини