ЕП ще обяви първата прогноза за разпределението на мандатите около полунощ

  • 09 юни 2024 12:46

  • 171
  • 0
ЕП ще обяви първата прогноза за разпределението на мандатите около полунощ
© GettyImiges

Европейският парламент ще обяви първата прогноза за разпределението на мандатите след днешните избори преди полунощ българско време. Това съобщиха говорители на институцията, информира БТА.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 899

Те отбелязаха, че първата прогноза за България се очаква малко след полунощ. Говорителите поясниха, че първата сесия на новоизбраните евродепутати ще започне на 16 юли в Страсбург.

На първото си заседание за новата сесия евродепутатите ще изберат своя председател и неговите заместници. Възможно е още в следващите дни те да гласуват за назначаване на новия председател на Европейската комисия.

Вот 2 в 1: България гласува за народни и европейски представители

Ако е необходимо, изборът на ръководител на ЕК ще бъде отложен за средата на септември. Наесен ще бъде гласуван цялостният състав на новата ЕК, допълниха говорителите.

Те уточниха, че парламентарни групи може да се оформят по всяко време от работата на ЕП. До 10 юли се очаква първоначалният състав на групите и техните имена да бъдат съобщени на парламентарната администрация. За да бъде съставена политическа група в ЕП, са необходими поне 23-ма евродепутати от поне седем държави от ЕС.

Последвайте канала на

Калина Христова
171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини