Министър Запрянов: Необходимо е значително увеличаване на индустриалния производствен капацитет в Европа

  • 28 май 2024 17:54

  • 1228
  • 6
Министър Запрянов: Необходимо е значително увеличаване на индустриалния производствен капацитет в Европа
© МО

„България остава ангажирана към общите усилия на ЕС и потвърждава силната си подкрепа за Украйна“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13989

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър днес, 28 май, на заседанието на Съвета „Външни работи/ Отбрана“ на ЕС. Съветът, който се проведе в Брюксел, премина в две сесии посветени на подкрепата на ЕС за Украйна и на отбранителната готовност на Съюза, съобщиха от пресцентъра на МО. 

Служебният министър Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на ЕС в Брюксел

Министър Запрянов подкрепи продължаващата военна подкрепа на ЕС за Украйна. Той информира участниците в заседанието за предоставената от страната ни помощ и увери, че тя ще продължи и в бъдеще. Министърът на отбраната подчерта ролята на Фонда за подпомагане на Украйна за продължаване на доставките в отговор на спешните украински потребности. Той отбеляза и значението на дългосрочните ангажименти на ЕС към Украйна в областта на сигурността и отбраната, които ще допринесат за укрепването и устойчивостта на страната и в следвоенния период. В сесията участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

„Необходимо е значително увеличаване на индустриалния производствен капацитет в Европа и попълване на запасите от оръжия и боеприпаси“, заяви министър Запрянов. „Вярваме, че новата Европейска стратегия за отбранителна индустрия и свързаната с нея Програма ще допринесат за развитието на стратегическо сътрудничество в отбраната и за конкурентна и иновативна отбранителна индустрия“ – подчерта министърът. Той се застъпи за балансиран и приобщаващ подход за индустриите на всички държави-членки при изпълнение на Стратегията, с фокус на малките и средни предприятия. Министърът на отбраната отбеляза също значението на засиленото сътрудничеството с НАТО и с партньорските държави.

На заседанието на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана министър Запрянов даде висока оценка за ролята на Агенцията като платформа за сътрудничество на държавите-членки при приоритизиране и развитие на способностите. Той подкрепи резултатите от проведения дългосрочен преглед, които дават указания за развитието на Агенцията в помощ на държавите-членки при реализиране на отбранителното сътрудничество.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1228 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.29 | 05:49

6
БИВШ ДЪРТ КОМУНИСТИЧЕСКИ Г.ЪЗ, СЕГА СОРОСОИДЕН ПЛАТЕН ПЛЪХ .
БОЙКО

2024.05.28 | 22:48

5
Запрянов,ти си пълен боклук!!! Ти надмина и Магарев!!!!!!!!

2024.05.28 | 19:44

3
Тази мърша, тагарев (умишлено с малка буква) и "демократичните евроатлантици" на фронта. Не само да дрънкат глупости, а да се види, какви лайна са.

2024.05.28 | 20:35

4
Точно така.
Николай Ралчев, Тутракан

2024.05.28 | 18:18

1
Николай Петков Ралчев се казвам (Геят на Гейпвете)и живея в град Тутракан 7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен ненормален ГЕЙ на 48 години и си търся млад гей, който да ме опъва яко.Плащам щедро в Евро. Аз имам жълта книжка, защото имам много психически отклонения..

2024.05.28 | 18:50

2
КАТИЛА Е ДУХАЛ НА ЦИГАНИ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР БЕЗПЛАТНО. ДАЛИ Е ГЕЙ И ПЕДАЛ?

Добави коментар

Водещи новини