Германският президент изтъкна заслугите на Макрон за френско-германското приятелство

  • 28 май 2024 16:49

  • 952
  • 1
Германският президент изтъкна заслугите на Макрон за френско-германското приятелство
© Getty Images/Guliver

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изтъкна днес заслугите на френския си колега Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на като движеща сила за развитието на Европа и за френско-германското приятелство, предаде ДПА.

"Вие не сте просто изпълнител, вие сте насърчител. Докато другите говорят за граници, вие говорите за хоризонти", заяви Щайнмайер в германския град Мюнстер, където удостои Макрон с Международната награда за мир на Вестфалия.

"Убеден съм, че фактът, че днес Франция и Германия са толкова близки, се дължи до голяма степен на хора като вас. Вие сте винаги готов да общувате с Германия, да започнете разговор и да ни извадите от черупката ни където и да е", каза Щайнмайер в обръщението си към Макрон.

Президентът на Германия обърна специално внимание на призива на Макрон за единна европейска политика по въпросите на сигурността и отбраната, като и за обединени действия по отношение на глобалната международна безопасност.

Макрон: Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност

Макрон е повдигнал въпроса за суверенитета на Европа много преди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, посочи германският президент. "(Той говори за) Една Европа, която брани интересите си проактивно и независимо - политически, технологично и военно", каза Щайнмайер.

Президентът на Франция бе удостоен с приза в Мюнстер в третия ден на официалното си държавно посещение в Германия - първото на френски президент от 24 години насам. Програмата днес предвижда и разговори на Макрон с германския канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 в двореца "Мезеберг" по въпросите за европейската конкуренция и сътрудничество в областта на отбраната.

Френско-германските отношения леко се изостриха през последните две години от управлението на коалиционното правителство на Шолц, като различията са относно Украйна и икономическите връзки със САЩ и Китай, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
952 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.28 | 23:13

1
Макронката е минал на дедовци

Добави коментар

Водещи новини