Израелска депутатка: Да признаем независимостта на Каталуния и други испански региони

  • 23 май 2024 15:23

  • 880
  • 0
Израелска депутатка: Да признаем независимостта на Каталуния и други испански региони
© Getty images (архив)

"Израел да признае независимостта на Каталуния и други автономни региони в Испания", такъв призив отправи депутатката от парламента на Еврейската държава Шарен Аскел, цитирана от медията в родината ѝ нюзру.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2220


Апелът на законодателката от партията на премиера Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и "Ликуд" дойде ден, след като правителството в Мадрид обяви за намерението си да признае Държавата Палестина.

"Какво право има Испания да настоява други страни да имат право на самоопределение, когато тя отрича същото това право на народи, които са под нейна власт?", попита тя в официално писмо, адресирано до министър-председателя и външния министър Исраел Кац.

"Жителите на Каталуния, Страната на баските, Галисия Арагон, Балеарските острови и други автономни региони настояват за независимост и се борят за нея с мирни средства. Ние не трябва да си затваряме очите за тези справедливи искания", заяви още тя.

"Израел, който има голям опит в борбата си за независимост, трябва да подкрепи баските, каталунците и другите нации в иберийското кралство за създаването на техни национални държави", допълни парламентаристката.

Аскел визираше борбата за независимост на Израел от Великобритания (1945-1947 г.) и войната на Еврейската държава с няколко арабски държави, нападнали я след обявяването на независимостта на Израел (1948 – 1949 г.).

Три европейски държави официално ще признаят Палестина като държава

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
880 0

Свързани новини

Водещи новини