Министрите на икономиката от ЕС одобриха новия пакт за миграцията и убежището

  • 14 май 2024 14:23

  • 383
  • 2
Министрите на икономиката от ЕС одобриха новия пакт за миграцията и убежището
© Булфото архив

Министрите от ЕС дадоха окончателно одобрението си за мащабен "ремонт" на законодателството на блока в областта на миграцията и предоставянето на убежище, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1583

Реформите на системата за предоставяне на убежище в блока бяха приети в разгара на кампанията за общоевропейските избори следващия месец, на които миграцията се очаква да бъде важен въпрос, посочва Асошиейтед прес.

Новият пакт за миграцията и убежището беше официално одобрен от министрите на икономиката на 27-те страни членки на ЕС, с което се слага край на повече от осемгодишната работа по пренаписване на правилата за работа с хора, които влизат в Европа без разрешение.

Кипър е депортирал над 3700 души от началото на годината

Министри от страните от ЕС одобриха 10 законодателни раздела, които са част от пакта, включващ повече от 1500 страници правен текст. Унгария и Полша, които отдавна се противопоставят на всякакво задължаване на държавите да приемат мигранти или да плащат за издръжката им, гласуваха против пакета.

Новите правила определят насоките за проверка на хората, за да се установи дали отговарят на условията за получаване на някакъв вид закрила, като например убежище, или за депортирането им, ако не им е разрешено да останат.

Основните политически партии смятат, че пактът дава отговори на въпроси, които разделят нациите, откакто през 2015 г. в Европа нахлуха над 1 милион мигранти, повечето бягащи от войната в Сирия и Ирак.

Обширният законодателен пакет обаче ще влезе в сила едва през 2026 г., така че не осигурява незабавно решение на проблема, който подхрани една от най-големите политически кризи в ЕС, тъй като държавите имат разногласия кой трябва да поеме отговорността за мигрантите, когато пристигнат, и дали други страни са длъжни да помагат.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
383 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:14

2
❤️ Г­­­о­­­р­е­щ­и­­­ ­­м­­о­­­м­­и­ч­­­е­т­­­а­­­ ­в­­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­­­к­­­в­а­т ­­-­­ X­­­1­­8­­.­­F­U­N

2024.05.14 | 14:57

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини