Италианският президент: Европейският съюз е в най-критичния си период

  • 09 май 2024 12:56

  • 330
  • 0
Италианският президент: Европейският съюз е в най-критичния си период
© Getty Images

Президентът на Италия Серджо Матарела заяви, че Европейският съюз преминава може би през най-тежкия период до момента в историята си. Днес той отправи послание по случай Деня на Европа, на който се чества декларацията на Роберт Шуман от 1950 г., която води до създаването на ЕС, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

„Европейската история минава може би през най-критичния си период от началото на интеграционния процес“, заяви държавният глава. „Сигурността на нашия континент е разклатена от конфликти, които не сме изпитвали в последно време. Би било илюзия да приемаме кризите в региона като изолирани огнища“, каза още той.

Ден на Европа: Издигнаха знамето на ЕС пред президентството

Матарела също така говори за изборите за Европейски парламент през следващия месец, отбелязва БТА.

„След няколко седмици гражданите на 27-те страни членки ще отидат до урните, за да изберат нов Европейски парламент. Това е велико упражняване на демокрацията, в което стотици милиони гласове имат възможността и свързаната отговорност да станат водачи на собственото си бъдеще“, заяви италианският президент.

„Участвайки в гласуването, ще сме способни да оформим правителството на обединения Европейски съюз – мирен, динамичен и способен да хармонизира различните гледни точки на хората въз основа на принципите на солидарността“, заключи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини