Молдова търси сигурност за енергетиката си от Норвегия

  • 07 май 2024 10:53

  • 356
  • 1
Молдова търси сигурност за енергетиката си от Норвегия
© pixabay

Норвегия и Молдова подписаха във вторник меморандум за разбирателство за засилване на сътрудничеството в енергийния сектор, насочен към осигуряване на доставките в източноевропейската страна, която се опитва да сложи край на дългогодишната си зависимост от Русия, предава Ройтерс.

Споразумението цели "насърчаване и засилване на сътрудничеството в областта на енергетиката, включително, но не само, енергиен преход и енергийна сигурност, както и насърчаване на нови инвестиции в енергийния сектор".

Меморандумът е подписан в Осло от министъра на енергетиката на Норвегия Терие Асланд и молдовския му колега Виктор Пърликов по време на двудневно държавно посещение на президента на Молдова Мая Санду. Той обхваща сътрудничество на ниво правителство, научни изследвания и частен сектор.

Бивша съветска република и една от най-бедните нации в Европа, Молдова се смята за особено уязвима от последствията от войната на Русия в съседна Украйна.

Норвегия, член на НАТО, която граничи с Русия в Арктика, се превърна в най-големия доставчик на газ за Европа след рязкото намаляване на руските газови потоци.

Норвегия също така предоставя финансова подкрепа на Молдова чрез своята многомилиардна програма за помощ на Украйна, като последната включва 400 милиона норвежки крони (36,87 милиона долара) за закупуване на газ през 2023 г.

В миналото Молдова разчиташе изключително на руски газ съгласно сделка с руската държавна комапания "Газпром", но след руската агресия в Украйна засили усилията за диверсификация.

Понастоящем страната не купува газ от Русия, но отцепилият се регион на Приднестровието разчита на нейните доставки.

Въпреки че споразумението от вторник споменава сигурността на доставките на газ като една от областите на интерес, ключовият фокус е върху възобновяемата енергия, електрификацията, както и киберсигурността.

Молдова залага на нова електрическа връзка, за да укрепи енергийната си независимост от Русия

Молдова вече е увеличила дела на възобновяемите енергийни източници в своето потребление на електроенергия до 10,5% през 2023 г. от 3,6% през 2021 г., движено от производството на вятърна и слънчева енергия, според официални данни.

Последвайте канала на

Калина Христова
356 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.07 | 11:22

1
Русия жъне победи! Слава на братушките! Победа!

Добави коментар

Водещи новини