Референдум за присъединяване към ЕС ще се проведе в Молдова през октомври

  • 18 март 2024 17:45

  • 203
  • 1
Референдум за присъединяване към ЕС ще се проведе в Молдова през октомври
© Freepik

Президентът на Молдова Мая Санду обяви, че референдумът за присъединяването на страната към Европейския съюз ще се проведе през октомври тази година, съобщава Bloomberg.

"За мнозинството граждани на Молдова ЕС е проект за мир и просперитет, докато Русия непрекъснато се опитва да дестабилизира ситуацията в страната. Очакваме, че тези атаки и провокации от страна на Русия ще продължат, но призовавам гражданите да не се страхуват и да подкрепят проевропейския референдум, защото ЕС е единственият вариант, който може да осигури мир“, увери Санду.

Русия е отпечатала незаконно бюлетини за президентските избори, съобщава Молдова

Санду отбеляза също, че е поискала от парламента в Кишинев да започне процедурата за гласуването, което е насрочено за същия ден като президентските избори в страната (точната дата все още не е известна).

През март 2022 година президентът на Молдова Мая Санду подписа заявление за присъединяване на страната към ЕС. На 14 декември миналата година лидерите на страните от Европейския съюз решиха да започнат преговори за присъединяване на Украйна и Молдова. Санду определи решението като "нова страница в историята на Молдова“.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
203 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 08:52

1
❤️ Г­о­р­­е­­­щ­­­и­­ ­м­о­м­­­и­­ч­­е­т­­­а­­ ­­в­­и­ ­о­ч­­­а­­­к­­­в­­а­­т ­-­­­ X­1­8­­.­­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини