Голям пожар избухна в завод с химикали в Берлин

  • 03 май 2024 19:35

  • 1013
  • 4
Голям пожар избухна в завод с химикали в Берлин
© Getty images (архив)

Голям пожар избухна в предприятие в Берлин. Пламна металургичен завод на отбранително-промишлена компания в района на Лихтерфелде, предаде БТВ.

Техническо помещение на втория етаж на сградата е напълно обхванато от пламъци. В предприятието се съхраняват химикали. Берлинската пожарна предупреждава за разпространение на токсичен дим.

Пожарът е избухнал около 10:30 ч. сутринта местно време (11:30 българско). Съобщава се, че части от сградата са се срутили. В завода са били съхранявани сярна киселина и меден цианид. Те са се запалили и това може да доведе до образуване на циановодород

Берлин издаде официално предупреждение за опасност и призова хората да стоят далеч от засегнатия район, тъй като облакът дим вече е обхванал почти цялата западна част на града.

Умоляват се хората да затворят всички прозорци и врати и да изключат вентилационните и климатичните си системи. Учениците и учителите от близките училища са изпратени по домовете си, а няколко магазина в района също са затворени.

„Не можахме да влезем в сградата от самото начало, защото опасността от химикалите беше твърде голяма. Дори и сега, особено след срутването на сградата, все още можем да гасим огъня само отвън. Алармирали сме и летищна противопожарна служба, защото можем да преодолеем по-големи разстояния с купола на летищната пожарна машина“, каза говорителят на пожарната Адриан Вентцел.


По думите му при инцидента няма пострадали. Всички хора са успели да напуснат района сами. На място има 190 пожарникари, облечени в защитни костюми. Огенборците използват пяна за гасенето.

Все още не са ясни причините за пожара. Операцията за овладяване на пламъците се очаква да продължи и през нощта.

Пожар бушува край Шибеник в Хърватия

Последвайте канала на

Novini.bg
1013 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 04:56

4
❤️ Г­о­р­е­­­щ­и­ ­­м­­о­­­м­и­­­ч­е­­т­а­­­ ­­в­и­­­ ­о­­­ч­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­­-­­­ X­1­­8­.­­­F­­­U­­­N
Off

2024.05.04 | 06:58

3
Пахнет рускими лайнами

2024.05.04 | 00:17

2
Фас

2024.05.03 | 19:54

1
Щирлиц

Добави коментар

Водещи новини