Напрежението около закона за чуждестранното влияние в Грузия се засилва

  • 30 април 2024 07:16

  • 552
  • 3
Напрежението около закона за чуждестранното влияние в Грузия се засилва
© pixabay

Политическият спор в Грузия относно законопроекта за контрол на чуждестранното влияние в политиката се задълбочи, след като снощи протестиращите отново излязоха по улиците, предаде ДПА.

Управляващата партия "Грузинска мечта", която настоява за приемането на закона, събра десетки хиляди свои поддръжници в центъра на Тбилиси. 

Медиите съобщават за повече от 100 000 души, които са били докарани в столицата с автобуси от всички части на страната, пише БТА.

Това беше реакция на продължаващите от няколко дни масови протести срещу закона, който според противниците му е вдъхновен от руски закони, целящи да контролират гражданското общество, коментира ДПА.

По време на протест в неделя вечерта се стигна до сблъсъци с полицията. 

Правната комисия на грузинския парламент снощи подготви второто четене на спорния закон. До заседанието не бяха допуснати 14 членове на опозицията.

Проектозаконът предвижда неправителствените организации да трябва да разкриват чуждестранните си източници на финансиране. Правителството твърди, че това има за цел да осигури по-голяма прозрачност и да затегне контрола върху чуждестранното влияние.

ЕС призовава Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Много от проектите за насърчаване на демокрацията в Грузия се финансират от Запада, включително със средства от ЕС и САЩ. Критиците се опасяват, че този закон, създаден по руски образец, ще бъде използван за спиране на паричните потоци и за преследване на прозападни групи.

Бившата съветска република Грузия е ориентирана към Запада и е кандидат за присъединяване към ЕС, отбелязва ДПА. Правителството на "Грузинска мечта" също подкрепя сближаването с ЕС, но в същото време се застъпва за поддържане на добри отношения с Русия. 

Милиардерът олигарх Бидзина Иванишвили, който е силният човек в партията, снощи обвини Запада, че използва Грузия, подобно на Украйна, като пушечно месо в борбата срещу Москва.

ЕС и много от неговите страни членки остро разкритикуваха законопроекта за т.нар. чуждестранни агенти.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
552 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:11

3
❤️ Г­­о­р­­­е­­щ­­и­­ ­­м­­­о­м­и­­­ч­е­­­т­а­ ­в­­и­­­ ­о­­ч­а­к­в­­­а­­т ­­­-­­­ X­­1­8­­.­­F­U­­­N
соросята

2024.04.30 | 10:18

2
соросята не искат американски закони в подмандатната теротория
Ха, ха, ха

2024.04.30 | 10:00

1
Соросопийските платени джендъри , ще ядат уя.

Добави коментар

Водещи новини