Стотици в Грузия излязоха на протест срещу закона за чуждестранните агенти

  • 15 април 2024 14:10

  • 443
  • 5
Стотици в Грузия излязоха на протест срещу закона за чуждестранните агенти
© gettyimages

Няколкостотин протестиращи се събраха пред парламента в Грузия, докато законодателите от управляващата партия в съдебната комисия се подготвят да прокарат спорния законопроект за "чуждестранните агенти", критикуван от Запада, съобщава "Ройтерс".

По-рано този месец управляващата партия "Грузинска мечта" обяви, че отново ще въведе законодателството, след като през март се отказа да го направи заради яростни протести от страна на критици, които го сравняваха с руските закони, използвани за потискане на несъгласието.

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "преследващи интересите на чужда сила", в противен случай ще бъдат санкционирани.

Грузия отново подхвана закона за "чуждестранните агенти"

Законопроектът беше разкритикуван от европейските страни и САЩ. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат за членство през декември, предупреди, че този ход е несъвместим с ценностите на блока.

Грузинските критици определиха законопроекта като "руски закон" - силно обвинение в страна, в която Русия като цяло не се харесва заради ролята ѝ в подкрепата на отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия. Русия победи Грузия в кратка война през 2008 г.

"Грузинска мечта" твърди, че иска страната да се присъедини към ЕС и НАТО, но същевременно задълбочи връзките си с Москва.

Тя защити закона като необходим за борба с "псевдо-либералните ценности" в страната от Южен Кавказ и за насърчаване на прозрачността на финансирането.

Опозиционните партии и организациите на гражданското общество призоваха за масов протест пред парламента тази вечер.

След като бъде одобрен от членовете на парламентарната комисия по правни въпроси, която се контролира от "Грузинска мечта" и нейните съюзници, законопроектът може да премине към първо четене в парламента.

Последвайте канала на

Калина Христова
443 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 07:34

5
❤️ Г­о­р­е­­­щ­­­и­ ­­­м­о­­­м­и­­­ч­­­е­­т­а­­­ ­­в­и­­ ­­о­­ч­­а­­­к­­­в­а­­­т ­-­­ X­­­1­8­.­­­F­­­U­­N

2024.04.15 | 15:32

4
В парламента им, един изяде и тупалка
асргфнфд

2024.04.15 | 14:29

1
В нормалните държави не се допускат чуждестранни агенти да участват в изборите. Опозицията не протестира в Грузия, тя си защитава надниците от чужди държави.

2024.04.15 | 14:43

3
е много ясно! те и тук подскочиха като ужилени след предложението!
и кво

2024.04.15 | 14:41

2
кра.варите раздали ли са пари да се направи "революция" хахаха

Добави коментар

Водещи новини