Германският президент на първо официално посещение в Турция

  • 17 април 2024 13:43

  • 229
  • 0
Германският президент на първо официално посещение в Турция
© Getty Images

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристига следващата седмица на тридневно официално посещение в Турция - първата му визита в страната в качеството на президент на Германия, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. 

Визитата, организирана по повод 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Турция и Германия, ще продължи от 22 до 24 април и ще обхване три града.

Първата спирка на Щайнмайер ще бъде Истанбул, където той ще присъства на церемония, организирана на железопътната гара Сиркеджи. Това е гарата, от която турските гастарбайтери потеглят с влак за Германия по покана на западногерманското правителство, което през 1961 г. подписва с Турция споразумение за набиране на работна ръка. Германският президент ще се срещне също с ръководители на германски компании, които развиват бизнес в Турция, както и с представители на неправителствени организации.

Ердоган ще посети Ирак на 22 април

Втория ден от посещението си германският президент ще посвети на района на разрушителните земетресения от 6 февруари 2023 г. В Газиантеп той ще присъства на празненствата по случай Деня на националния суверенитет и празника на децата - 23 април, в училище, построено от германското правителство.

След това той ще замине за Анкара, където има предвидена среща с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Германският президент ще разговаря също и с председателя на най-голямата опозиционна сила в страната - Народнорепубликанската партия (НРП) Йозгюр Йозел.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
229 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини