Европарламентът прие нови правила за производителите на мед

  • 11 април 2024 10:39

  • 3448
  • 3
Европарламентът прие нови правила за производителите на мед
© Getty Images (архив)

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство мерки, с които производителите на мед ще бъдат задължени да посочват коректно на етикетите на бурканите с хранителния продукт неговия състав и произход, предаде ДПА. 

Новите правила трябва да бъдат одобрени от страните от Европейския съюз, за да влязат в сила. 

В момента производителите са длъжни да посочват на етикетите на бурканите или пакетите с мед само дали продуктът е с произход от ЕС или извън него. Новите мерки ще ги задължат да отбелязват конкретната страна, в която медът е произведен. Ако производителите продават смес от мед, ще трябва да посочват отделните държави, от които са доставени отделните съставки. Новите правила са насочени и срещу практиките на някои производители да смесват „фалшив“ и „истински“ мед, след което да го продават, без да посочват коректно съставките, отбелязва БТА.

ЕС с предварително споразумение за по-ясно обозначаване на страната на произход на меда

Новите мерки няма да важат за пакетчета с мед, които са под 30 грама. Освен това през януари, когато постигнаха предварително споразумение за въвеждането на тези правила, страните от ЕС решиха, че всяка от тях може да задължи производителите да посочват само произхода на най-големите по обем съставки при смесите от мед. 

Решението на Европарламента засяга и продуктите от плодове, сред които плодовите сокове и мармаладите. Производителите им ще имат право да изписват на етикетите на бутилките или бурканите, че продуктите в тях са с "ниско съдържание на захар", само ако поне 30 на сто от нея е премахната. Тази мярка касае натуралната захар, тъй като не се допуска добавянето на изкуствени подсладители. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
3448 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:43

3
❤️ Г­о­р­­­е­щ­­и­ ­м­­о­­м­­­и­­­ч­е­­­т­­а­­ ­­в­­и­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­­-­ X­­1­8­­.­F­U­N
Димитър

2024.04.12 | 08:35

2
Защо вече не можем да слушаме статията която сме отворили? Това беше голямо удобство.

2024.04.11 | 11:12

1
abre ha evrogeiovete da se zanimavat sas arabskite manafi koito gi prevzeha a medat e bez znacenie

Добави коментар

Водещи новини