Съветът за сигурност на ООН не осъди удара по Иран в Сирия

  • 04 април 2024 06:36

  • 494
  • 3
Съветът за сигурност на ООН не осъди удара по Иран в Сирия
© gettyimages

САЩ, Великобритания и Франция се противопоставиха на внесена от Русия проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН за осъждане на нападението срещу комплекса на иранското посолство в Сирия. Техеран обвини за атаката вашингтонския съюзник Израел, предаде Ройтерс.

Изявленията на 15-членния Съвет до медиите се договарят с единодушие. Дипломати казаха, че САЩ, подкрепени от Франция и Великобритания, са заявили пред колегите си в Съвета, че много от обстоятелствата около случилото се в понеделник в Дамаск все още са неизяснени и че на заседанието по въпроса във вторник не е бил постигнат консенсус между членовете на Съвета.

"Това е красноречив пример за двойните стандарти, прилагани от западната "тройка", и за техния фактически, а не само декларативен подход към реда и законността в международен контекст", заяви в социалната мрежа "Екс" руският постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски.

Съветът за сигурност на Обединените нации в миналото е излизал с декларации, осъждащи нападения срещу дипломатически сгради. В сряда ЕС осъди удара с мотива, че неприкосновеността на териториите на дипломатическите и консулските сгради и на техните служители не бива да бъде нарушавана, и призова засегнатите страни към сдържаност.

САЩ се опасяват от атаки срещу техните сили в Близкия изток

САЩ заявиха, че все още не са потвърдили статута на поразеното здание в Дамаск, но добавиха, че ако се окаже, че действително става дума за дипломатически обект, това би било повод за безпокойство.

Израел не пое отговорност за атаката, при която беше разрушена консулска сграда, намираща се в съседство с комплекса на посолството. При удара бяха убити седем членове на иранската Революционна гвардия.

Иран обвини Израел в погазване на Устава на ООН и международното право и приведе в своя подкрепа няколко конвенции.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. и Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г. определят като територия на дипломатическите сгради сгради, части от сгради и земя - независимо от собственика - използвани за нуждите на дипломатически или консулски мисии, включително от ръководителя на дипломатическата мисия.

Тези конвенции постановяват, че територията на дипломатическите и консулските сгради "е ненарушима". Но там е записано и че тя "не бива да бъде използвана за никакви други нужди, несъвместими" с дипломатическите и консулски функции, пише БТА.

Иран цитира и Конвенцията за предотвратяване и наказание на престъпленията против лица, ползващи се с международна закрила (1973 г.), включително и дипломатическите агенти. Според Техеран в обхвата на тези правила поапдат и убитите при удара.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
494 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
емо

2024.04.04 | 11:22

3
под измислен предлог сащ, великобритания и франция отказват да осъдят агресията на израел по отношение на иран и сирия, което е цинично.

2024.04.04 | 07:35

1
Продажни журналя, зако не пишете, че не съвета на ООН, а "евроатлантическите ви демократични, господари одобряват и подкрепят ударите на Израел по друга държава?

2024.04.04 | 08:23

2
IRAN KAPYT!!!!!

Добави коментар

Водещи новини