Хърватия влезе в НАТО преди точно 15 години

  • 01 април 2024 12:36

  • 239
  • 5
Хърватия влезе в НАТО преди точно 15 години
© gettyimages

Преди точно 15 години Хърватия осъществи първата си стратегическа външнополитическа цел и се превърна в членка на най-силния военен алианс в света НАТО, съобщават хърватските медии, цитирани от БТА.

След началото на демокрацията преди повече от 30 години Хърватия си поставя като стратегически приоритет за осъществяване на националните интереси присъединяването към Европейския съюз и НАТО, отбелязва хърватската национална телевизия ХРТ.

След поканата за членство в НАТО през април 2008 г. на среща на върха на Алианса в румънската столица Букурещ и кратки преговори за присъединяване, на 9 юли 2008 г. е подписан хърватският Протокол за присъединяване, който след това е ратифициран в парламентите на страните членки на Алианса. Хърватия официално става член на НАТО на 1 април 2009 г.

В Хърватия не се провежда референдум по въпроса дали страната да се присъедини към Алианса, въпреки че настоящият президент Зоран Миланович, тогава начело на опозиционната Социалдемократична партия, започва петиция за свикване на референдум, припомня хърватският сайт „Индекс“. Миланович подкрепя присъединяването на Хърватия в НАТО, но смята, че такова важно решение трябва да се потвърди с референдум. Инициативата му все пак не постига успех, тъй като не събира достатъчно подписи.

НАТО: кой дава най-много за отбрана и къде е България?

С членството си в Алианса Хърватия укрепва международното си положение в политически, икономически и геополитически аспект, както и в сферата на сигурността, посочва ХРТ. Като държава по средата на Европа, чиито територии са разположени край р. Дунав, Адриатическо и Средиземно море, Хърватия представлява важна връзка между тези европейски региони. Страната участва активно в създаването на политиката на Алианса и колективното вземане на решения в НАТО, чиито единодушни позиции отразяват и хърватските национални приоритети и интереси.

Хърватската войска участва във военни мисии на Алианса в Афганистан, Ирак и Косово, в дейности за Засилено предно присъствие в Полша и Литва и за Повишена бдителност в Унгария.

Според последния доклад на НАТО, публикуван в средата на март, Хърватия е сред членките на Алианса, които все още не са достигнали заложената цел от разходи за отбрана в размер на два процента от Брутния вътрешен продукт. През изминалата година Хърватия е похарчила за тази цел 1,75 на сто от БВП.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че 72 процента от хърватите биха гласували за оставане на страната в НАТО, ако се организира референдум с този въпрос.

Заедно с Хърватия към НАТО на този ден през 2009 г. се присъединява и Албания.

Последвайте канала на

Калина Христова
239 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 08:13

5
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­­и­ ­­­м­о­­­м­и­­­ч­е­­т­­­а­­­ ­­­в­­­и­­­ ­о­­ч­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­­-­­­ X­1­­­8­­­.­­­F­­­U­N

2024.04.01 | 14:22

4
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНС

2024.04.01 | 13:13

3
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!
Ukraina55

2024.04.01 | 12:59

2
Мразя рашистите, защото един циганин ме изнасилваше в лудницата на ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...беше издълбал звезда на тясното ми дупенце....ПРЪЦ...МЯУУУУ...
Хахахаха

2024.04.01 | 12:51

1
И цъфна и върза! Хърватите масово работят като дистрибутори в Германия и децата им викат, че са немци

Добави коментар

Водещи новини