Папата води службата на Разпети петък преди процесията в Колизея

  • 29 март 2024 20:28

  • 555
  • 6
Папата води службата на Разпети петък преди процесията в Колизея
© Gettyimages

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ръководи службата на Разпети петък в базиликата "Свети Петър" преди нощната процесия в Колизея в Рим, съобщава БТА.

Днес е Разпети петък за католиците - ден, на който те отбелязват смъртта на Исус Христос на кръста.

Франциск ще ръководи службата на великденското бдение утре, а след това в неделя ще отслужи великденското богослужение, ще отправи благословия и ще прочете речта си "Урби ет орби" ("Към града и към света") от централния балкон на площада "Свети Петър".

87-годишният папа, който има проблеми с подвижността и дихателната система, пристигна в базиликата "Свети Петър" в инвалиден стол.

Разпети петък е за католическия свят

В предишни години Франциск започваше службата като заставаше на колене на мраморния под на базиликата, но физическото му състояние вече не му позволява да прави това. Вместо това той се отдаде на тиха молитва пред олтара от инвалидния си стол.

По-късно днес Франциск ще води процесията "Кръстен път" (Via Crucis) в Колизея, по време на която участниците обикалят древната римска арена, слушайки размишления за вярата и носейки кръст, за да пресъздадат последните часове на Исус.

Светият отец лично е написал тазгодишните размишления, което се случва за първи път, откакто бе избран преди 11 години, отбелязва Ройтерс. В тях са включени похвали за кротостта и прошката в отговор на злодеяния, както и молитви за преследваните християни и жертвите на войната.

Папата, който призовавал Църквата да стане по-малко доминирана от мъже, ще изкаже също похвални слова за жените, които са утешавали Исус, докато е носел кръста, и ще се помоли за "онези (жени), които в наши дни са експлоатирани и са жертва на несправедливости и унижения".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
555 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.03.30 | 01:04

6
Андреа е император

2024.03.29 | 23:33

5
Мона Лиза е 3 дете
Психиятрията марихуана

2024.03.29 | 23:31

4
Шофиорска книжка Германия
Варна

2024.03.29 | 23:17

3
Циганите да умрат
България

2024.03.29 | 22:49

2
Мона Лиза

2024.03.29 | 21:41

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини