Макрон заяви, че споразумението между ЕС и Меркосур в сегашния си вид е една "много лоша сделка"

  • 28 март 2024 07:02

  • 780
  • 1
Макрон заяви, че споразумението между ЕС и Меркосур в сегашния си вид е една "много лоша сделка"
© gettyimages

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, по време на посещението си в Бразилия, че потенциалното споразумение между ЕС и южноамериканския търговски блок Меркосур в сегашния си вид е една "много лоша сделка", предаде Ройтерс.

"Както е договорена днес, това е една много лоша сделка, за вас и за нас", каза Макрон пред бизнесмени в Сао Пауло.

В сегашния вид на споразумението "няма нищо, което да взема предвид въпроса с биоразнообразието и климата. Нека изготвим ново споразумение, което да отразява целите ни и реалността, търговско споразумение, което е отговорно по въпросите на развитието, климата и биоразнообразието", призова френският лидер.

Бразилия казва, че е готова да подпише споразумението, но Франция изразява резервите си и казва, че френските фермери са против възможността да бъдат внасяни селскостопански продукти, които не отговарят на строгите изисквания на ЕС.

"Все още имаме време. Вярно е, че пропуснахме една възможност в края на миналата година, но не бива да се отказваме от сделката", заяви бразилският финансов министър Фернандо Хадад, пише БТА.

Макрон и Лула да Силва пуснаха по вода бразилска подводница, построена по френска технология

Хадад каза още, че бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва е инвестирал много време в споразумението и ще продължи да работи за по-тесни отношения с европейския пазар.

По-рано този месец европейски представители заявиха, че е възможен "решителен напредък" към юли месец.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
780 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.28 | 09:16

1
Войничета в Украйна кога Макроне?

Добави коментар

Водещи новини