Правителството на Италия взе антитерористични мерки за сигурност за католическия Великден

  • 25 март 2024 16:08

  • 319
  • 2
Правителството на Италия взе антитерористични мерки за сигурност за католическия Великден
© Getty Images/Guliver

Националният комитет за обществен ред и сигурност на Италия реши днес да засили антитерористичното наблюдение в страната след терористичното нападение в петък в концертната зала "Крокус сити хол" в руския град в Подмосковието Красногорск, при която загинаха най-малко 137 души, предаде италианската новинарска агенция АНСА, като припомни, че отговорност за атаката е поела джихадистката групировка "Ислямска държава". 

Всичко по темата:
Атентатът в Москва 117

По време на заседание във вътрешното министерство на републиката комитетът се е съгласил за „важността да се продължи внимателната мониторингова дейност, включително в интернет, от полицията и разузнавателните служби, за да се открият възможни рискови ситуации на територията на страната“. 

Присъстващите съобщиха, че са направили „внимателен анализ на терористичното нападение в Русия с цел да се обновят мерките за защита срещу тероризма, които са в сила в момента“. 

Дейностите за наблюдение и контрол ще се засилят с приближаването на Великденските празници (тази година католиците празнуват Великден тази неделя, на 31 март – бел. ред.), като ще се съсредоточат върху местата за масово събиране или преминаване на хора, а също така върху поверителните обекти. 

Вчера заместник-секретарят на правителството на Италия Алфредо Мантовано заяви, че основната терористична заплаха, с която Италия се сблъсква в момента, идва по-скоро от „вълци единаци“, а не от организирани групи като тази, извършила в петък терористичното нападение в Красногорск. 

„Заплахата не е от подобни организирани групи. Вярвам, че в Италия група като действалата при атаката в Русия, която е била обучавана и е получила логистична подкрепа, би била засечена по-бързо“, заяви Мантовано в ефира на телевизия РАИ. 

 „Най-голямата заплаха идва от вербуването онлайн. Рискът от самостоятелното действие на „вълци единаци"? Да, такова нещо се е случвало в други европейски държави. Италия винаги е отделяла постоянно внимание на тероризма на много фронтове“, допълни той. 

Белгия засега запазва степента на готовност срещу терористичен удар

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че всички признаци сочат, че нападението срещу концертната зала в покрайнините на Москва, при което загинаха най-малко 137 души, е било извършено от джихадистката групировка "Ислямска държава", и се обърна към Русия, че би било "цинично и контрапродуктивно" да се опитва да обвинява за този терористичен акт Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия оспори твърденията на Съединените щати и други държави, че организацията на масовата стрелба в "Крокус сити хол" в град Красногорск принадлежи на "Ислямска държава", като обвини Вашингтон, че прикрива Украйна.

"Ислямска държава" пое отговорност за това нападение и информацията, с която разполагаме ние, нашите разузнавателни служби, както и нашите основни партньори, показва, че структура на "Ислямска държава" стои зад извършването на това нападение", заяви Макрон.

"Смятам, че би било както цинично, така и контрапродуктивно за самата Русия и за сигурността на нейните граждани да се използва този контекст, за да се насочи случилото се срещу Украйна", добави той.

Руският президент Владимир Путин не е споменавал публично ислямистката групировка във връзка с извършителите на нападението, които според него са се опитали да избягат в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Путин заяви, че някои хора от "украинската страна" са били готови да помогнат на нападателите да преминат границата. Киев отрича връзка с терористичния акт, а президентът Володимир Зеленски обвини Путин, че се опитва да прехвърли вината за нападението, като споменава Украйна.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова постави под въпрос твърденията на САЩ, че зад нападението стои "Ислямска държава", която в миналото се стремеше да контролира обширни територии в Сирия и Ирак.

По-рано днес френският президент заяви, че групата, стояща зад нападението в Москва, се е опитала да извърши акции и във Франция. Макрон говори след пристигането си във френския отвъдморски департамент Гвиана, след като вчера френското правителство повиши степента на тревога за тероризъм до най-високото си ниво след стрелбата в Подмосковието, припомня Ройтерс.

"Предложихме на руските служби и на нашите партньори в региона да засилим сътрудничеството, така че виновниците да бъдат открити възможно най-бързо и да продължим да се борим ефективно срещу тези групи, насочващи нападенията си срещу няколко държави", заяви Макрон.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
319 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Германия

2024.03.25 | 17:46

2
Здравеопазване

2024.03.25 | 16:28

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/bman

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини