Във Виена посрещат пролетта с четири великденски базара

  • 15 март 2024 13:50

  • 343
  • 1
Във Виена посрещат пролетта с четири великденски базара
© pixabay

Традиционните виенски великденски панаири тази година отварят врати няколко седмици преди празника, който за католиците е на 31 март. Тази година в австрийската столица ще има четири базара, съобщи представителството в София на Община Виена/Международни офиси. 210 щанда с великденска украса, изкусно декорирани яйца, кулинарни специалитети и музикална програма очакват многобройни посетители.

Пролетта в австрийските градове и селца е свързана с настъпващия християнски празник. По прозорците и в дворовете на къщите се появяват боядисани яйца. 

Четири полета от и до Виена на летище София са отменени днес

Традиционни за цяла Западна Европа са великденските базари. Първият такъв във Виена се провежда в Херналс през 1639 г., а на откриването му е присъствал лично императорът. Това е било мястото, където по времето на Великите пости поклонниците са можели да хапнат подходяща храна. 

Първият базар на площад "Франц Йонас" бе открит още на 22 февруари, а останалите три - в средата на март. Базарите ще работят до понеделника след Великден, а базарът пред двореца Шьонбрун ще бъде отворен до 2 април. 

Ръчно боядисаните яйца са основният продукт на щандовете, които предлагат и произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства, има музика и много изненади, които допринасят за доброто настроение. 

Великденският базар пред двореца "Шьонбрун" се счита за най-романтичния виенски базар. На фона на бароковия дворец 74 магазинчета предлагат всякакъв вид лакомства и великденски украшения от цяла Австрия. Децата могат да си поиграят в специални зали или да се повозят на въртележката, която се задвижва с помощта на велосипед. Малчуганите могат да посетят и открития специално за тях детски музей, докато родителите им се наслаждават на джаз концерти на открито.

На базара на старинния площад "Фрайунг" в центъра на града се носи ароматът на екологично чисти австрийски козунаци и на великденска шунка, съобщиха от софийското представителството на Община Виена. Традиционно там се издига най-високият "връх" в Европа от 40 000 великденски яйца. Предлагат се и много великденски специалитети, ръкоделия, цветя, а за най-малките има и работилница за изработка на великденска украса, както и куклен театър. 
 
Базарът на площад "Ам Хоф" е посветен на великденските обичаи с изкусно боядисани яйца и цветни аранжировки, както и красиви произведения на изкуството и традиционна кухня. Всеки следобед там има и музикална програма.

Последвайте канала на

Нора Виткова
343 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 08:58

1
❤️ Г­о­­р­е­щ­­и­­­ ­­­м­­­о­м­­и­­­ч­­­е­­т­­­а­ ­­­в­и­­­ ­­­о­­ч­­а­к­­­в­­­а­т ­­-­­ X­­­1­8­­­.­­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини