СТО отхвърли жалбата на Малайзия срещу ЕС за палмовото масло

  • 06 март 2024 14:35

  • 1151
  • 1
СТО отхвърли жалбата на Малайзия срещу ЕС за палмовото масло
© pixabay

Жалба на Малайзия срещу ограниченията, налагани от ЕС върху употребата на базирани на палмово масло биогорива, беше като цяло отхвърлено от Световната търговска организация (WTO), предаде ДПА, цитирани от БТА.

Спорът е от 2018 г., когато ЕС прие регулации за минималното количество възобновяеми горива, които страните членки трябва да използват в транспортния си сектор. ЕС изтъкна, че биогорива, за чието производство са били изсечени гори, не могат да се ползват за постигането на заложените цели. Това се отнася в най-голяма степен за палмовите масла.

Малайзия, която е основен играч в сектора, твърди, че мерките нарушават търговските практики и през 2021 г. внесе жалба в СТО.

Малайзия заплашва да спре износа на палмово масло за ЕС заради нов закон

В свое решение орган на СТО подкрепи позицията на ЕС, но разкритикува параметрите на регулацията. Един член на панела дори гласува в полза на Малайзия.

Малайзия може да обжалва, но арбитражното тяло на СТО не работи от четири години насам заради вътрешни борби около реформата на системата за уреждане на спорове на организацията. Заведените досега жалби продължават да отлежават.

Последвайте канала на

Калина Христова
1151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.06 | 20:22

1
78% от мъжете биха иcкали да подобрят ceкcyалния си живoт, ако сте сpед тях, тpябва да oпитате тoва---> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини