Латвия: Европа трябва да отделя повече средства за отбрана

  • 17 февруари 2024 15:01

  • 624
  • 7
Латвия: Европа трябва да отделя повече средства за отбрана
© Gettyimages (архив)

Острите коментари на Доналд Тръмп по отношение на НАТО показват, че европейците трябва да поемат повече отговорност за сигурността си, но все още имат нужда от трансатлантическия военен съюз, каза министърът на външните работи на Латвия Кришанис Каринш, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13550

Тръмп предизвика критики от страна на високопоставени западни представители, след като заяви, че когато е бил президент на САЩ, е казал на неназован лидер, че няма да защитава страни, които не отделят достатъчно средства за НАТО, и дори би насърчил Русия да ги нападне. 

Каринш, бивш премиер на балтийската страна, който е роден и израснал в САЩ, каза в интервю за Ройтерс, че коментарите на Тръмп от миналата седмица са били "неочаквано остри", но са отразили настроения в САЩ, с които Европа трябва да се съобразява.

"Много президенти от много години казват, че Европа, като общо казано заможно общество, би трябвало да инвестира повече в отбраната си", заяви Каринш.

"Мисля, че с течение на времето САЩ ще бъдат по-малко склонни да смятат, че трябва да гарантират изцяло европейската сигурност", каза той. Каринш заяви, че част от отговора на Европа трябва да бъде да продължи да харчи повече за отбрана - тенденция, подхранвана от завземането на Крим от Русия през 2014 г. и пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г. 

ЕС обмисля да въведе еврокомисар по отбраната?

Той изтъкна, че според изчисленията на НАТО от тази седмица 18 от 31-те страни членки ще изпълнят целта на алианса за отделяне на 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана през 2024 г., в сравнение с 11 през 2023 г.

"Има някои от нас, които инвестират над минимума и планират да стигнат до 3% и дори повече предвид обстоятелствата, в които се намираме, и реалната заплаха от страна на Русия", каза Каринш, чиято страна има обща граница с Русия.

Каринш заяви, че Европа все още ще се нуждае от структурите и координацията, осигурявани от ръководената от САЩ Организация на Северноатлантическия договор, за да могат нейните сили да действат ефективно заедно, тъй като Европа не е държава с единна армия.

"Имаме много армии с много различни спецификации на оръжейните системи", каза той. "Все още ще се нуждаем от НАТО, за да ни помогне да се координираме."

Последвайте канала на

Филип Епитропов
624 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Новини бг

2024.02.17 | 19:43

7
ИЗТОЧВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ,ЧРЕЗ ВОЕННИ ПОРЪЧКИ...ТОВА Е В МОМЕНТА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА....А ХОРА УМИРАТ ОТ ГЛАД, ЛЕКАРСТВА и ГЕНОЦИД...!!!!
ГАДНИ ИЗРОДИ

2024.02.17 | 18:14

6
ТОВА ВИ Е КРАЯ! НА ВСИЧКИТЕ! НЕ СЕ РАДВАМ С ВАС, НЕ МИ Е ЗАБАВНО, МРАЗЯ ВИ В ЧЕРВАТА! БРОИМ СИ МИНУТИТЕ ТУК! ЗАТОВА ПРОСТО, ЩЕ ВИ ИЗБИЯ ДО КРАК!
ГАДНИ ИЗРОДИ

2024.02.17 | 18:09

5
КАК МИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ, С БОГ КОЙТО ВИ МРАЗИ ВСИЧКИТЕ ДО С М Ъ Р Т ! И ЕДИНСТВЕНОТО МИ ЖЕЛАНИЕ Е ДА ВИ НАКЪЛЦАМ ВСИЧКИТЕ ИЗРОДИ ЖИВИ НА КАЙМА!

2024.02.17 | 17:37

4
Чували сте за подобрената формула на Виагра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

2024.02.17 | 16:03

3
Къде са малоумниците, които ругаят Дони? Каквото е казал е стопроцентова истина. Но не го казва по мазен и прикрит Начин, а директно, истински. Тъпаците грачат срещу него, но той може да спаси света наистина.
Емѝ...патриот анален съм -МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.02.17 | 15:11

1
Електра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...ибана ШУШУМИГА съм- МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.02.17 | 15:11

2
Електра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини