Вулканът в Исландия затихва

  • 09 февруари 2024 12:23

  • 181
  • 2
Вулканът в Исландия затихва
© pixabay

Вулканичното изригване на полуостров Рейкянес в Исландия намаля в петък, но остави щети по пътища и тръбопроводи, прекъсвайки горещата вода в части от полуострова при минусови температури, предава Ройтерс.

Изригването започна в четвъртък, изхвърляйки лава на височина 80 метра от дълга 3 км пукнатина в земята, но до петък сутринта бяха останали само няколко пръскащи вулканична лава отвора.

Това е третото изригване в района, южно от столицата Рейкявик, от декември насам.

Училища, детски градини, музеи и други обществени институции в региона бяха затворени в петък, тъй като лавата удари тръби за гореща вода, използвани за доставяне на геотермално загрята вода.

"Много е лоша ситуацията в този район - без топла вода, но има електричество, има питейна вода и се надяваме да имаме топла вода до обяд (в петък)", каза министър-председателят Катрин Якобсдотир пред обществената телевизия RUV.

Температурата в района беше минус 8 градуса по Целзий рано в петък.

Сателитни изображения, публикувани от Исландската метеорологична служба, показват, че потоците от лава са достигнали приблизително 4,5 километра на запад от изригването, само на около 500 метра от "Синята лагуна" - луксозен геотермален спа център, който беше евакуиран в четвъртък и остана затворен.

Извънредно положение в Исландия след изригването на вулкан

През ноември исландските власти започнаха да строят диги, които могат да помогнат за отклоняването на потоците от лава далеч от домовете и критичната инфраструктура.

Въпреки понижаването на нивото на заплаха от вулканичната система, местните власти предупредиха за нови изригвания, тъй като земята продължава да се издига в района поради натрупването на магма под повърхността.

Исландия има повече от 30 активни вулкана, което прави северноевропейския остров основна дестинация за вулканичен туризъм - ниша, която привлича хиляди търсачи на силни усещания.

Последвайте канала на

Калина Христова
181 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.09 | 12:51

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa
Данчо

2024.02.09 | 12:39

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини