Извънредно положение в Исландия след изригването на вулкан

  • 08 февруари 2024 18:15

  • 2642
  • 2
Извънредно положение в Исландия след изригването на вулкан
© gettyimages

Исландската Агенция за защита на населението повиши равнището на тревога до извънредно положение днес, след като изригване на вулкан прекъсна снабдяването с топла вода в район южно от столицата, съобщи БТА.

Вулканът в югозападната част на страната изригна днес за трети път от декември насам, бълвайки лава на 80 метра височина във въздуха над полуостров Рейкянес.

Фонтани от яркооранжева разтопена скална маса бликаха от пукнатини в земята. Лавата пресече път близо до Синята лагуна - луксозен геотермален спа център, който днес беше затворен заради изригването.

Исландски вулкан изригна за втори път тази година

Потокът от лава прекъсна и тръби в район, южно от столицата, като причини спирането на подаването на топла вода за повече от 20 000 души. Това накара Агенцията за защита на населението да повиши нивото на тревога до извънредно положение.

Агенцията призова домакинствата и бизнеса да пестят и електричеството и съобщи, че възстановяването на топлата вода по авариен тръбопровод, който вече е в процес на изграждане, може да отнеме дни.

Вулканичните изригвания на полуостров Рейкянес са от вид, известен като пукнатинно изригване, който обикновено не причинява големи експлозии или значително разпръсване на пепел в стратосферата.

Учените обаче се опасяват, че изригванията може да продължат с години, затова исландските власти започнаха да строят диги за отклоняване на горещата лава от домовете и критичната инфраструктура.

Потокът от лава сега е само на около 1 км от геотермалната електроцентрала "Свартсенги" (Svartsengi) на полуострова, каза Рике Педерсен, която ръководи изследователската група на Северния вулканоложки център, базиран в Рейкявик. В района вече са изградени защитни диги, а работници се опитаха да запълнят малки отвори по пътя, докато лавата продължаваше да тече. „Така че наистина се прави всичко възможно, за да се предотврати опасността лавата да тигне до електроцентралата", посочи тя.

През 2010 г. облаци от пепел от изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл в Южна Исландия се разпространиха над големи части от Европа и причиниха отменянето на около 100 000 полета, а стотици исландци бяха принудени да се евакуират от домовете си.

Но за разлика от Ейяфятлайокутъл, вулканичните системи на полуостров Рейкянес не са под ледници и не се очаква да причинят подобни по размер облаци пепел.

Исландия, която е приблизително с размера на американския щат Кентъки, може да се похвали с повече от 30 активни вулкана, което прави северния европейски остров, основна дестинация за вулканичен туризъм - сегмент, който привлича хиляди търсачи на силни усещания, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2642 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.08 | 21:41

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa
Данчо

2024.02.08 | 19:07

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини