Вулканичното изригване в исландското градче Гриндавик е унищожило десетки сгради там

  • 04 февруари 2024 21:35

  • 2235
  • 0
Вулканичното изригване в исландското градче Гриндавик е унищожило десетки сгради там
© Getty images (архив)

Лавата от вулканичното изригване, погълнала части от югозападна Исландия, е унищожила десетки сгради в малкото рибарско градче Гриндавик, съобщи днес директорката на исландска застрахователна компания за обезщетяване срещу природни бедствия Хулда Рагнеидур Арнадотир, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Пред местната телевизия RUV тя заяви, че досега са подадени повече от 400 иска от жители на тежко засегнатия град за причинени от вулканичното изригване щети. 53 сгради са обявени за напълно разрушени, включително 30 жилищни имота. Предстои обработката на повече от 260 иска.

Градът с около 3700 жители започна да се евакуира през ноември след поредица от земетресения, които с право се смятаха за предвестници на изригване. В крайна сметка близо до Грендавик се появиха пукнатини, а през тях в средата на януари се изля гореща лава, а над тях се издигнаха облаци от газ. За първи път от почти половин век къщи в Исландия бяха разрушени от лава.

Приблизително 6,5 милиона кубически метра лава вече са се натрупали под района Свартсенги, където се намира и Гриндавик. Експертите се опасяват от ново голямо изригване.

Тъй като ситуацията остава несигурна, на няколкостотин жители на Гриндавик беше позволено да се върнат за няколко часа днес, за да съберат най-необходимите си вещи. Подобна операция е планирана и за утре.

Лавата от изригналия вулкан в Исландия достигна селището Гриндавик и подпали къщи

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини