Ердоган разговаря чрез видеовръзка с първия турски космонавт

  • 22 януари 2024 16:49

  • 774
  • 1
Ердоган разговаря чрез видеовръзка с първия турски космонавт
© Getty Images

Президентът на Турция Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва днес разговаря чрез видеовръзка с първия турски космонавт Алпер Гезеравджъ, който се намира в Международната космическа станция, съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство. 

Планира се Гезеравджъ да се свърже с Турция поне седем пъти по време на мисията си на Международната космическа станция като част от "Първата пилотирана космическа мисия" в рамките на Националната космическа програма на страната. Президентът Ердоган днес бе първият, осъществил контакт чрез видеовръзка с турския космонавт.

Алпер Гезеравджъ излетя миналата седмица заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция от базата "Кенеди" в щата Флорида, САЩ. 

По време на днешния разговор Ердоган пожела успех на Гезеравджъ при изпълнението на мисията му. 

Първият турски космонавт излетя тази нощ към МКС

Турският астронавт посочи пред президента, че е завършил първата си мисия, като е прехвърлил експерименталните комплекти на Турция от капсулата “Дракон“ на съответните места за съхранение. 

По време на двуседмичната мисия на Гезеравджъ на Международната космическа станция се планира той да извърши 13 различни научни експеримента.

Започнах да извършвам експериментите в рамките на планирания график. Адаптирах се към средата в Международната космическа станция много бързо. Продължавам работата си по план, каза Гезеравджъ. 

Ердоган изтъкна, че първата космическа мисия на Турция ще окаже значителен принос за науката, посочиха пред БТА от Дирекцията по комуникации на турското президентство, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
774 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.22 | 19:11

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини