Общопрактикуващите лекари в Румъния протестират

  • 15 януари 2024 15:24

  • 677
  • 1
Общопрактикуващите лекари в Румъния протестират
© Getty Images

Общопрактикуващите лекари в Румъния протестират в поликлиники в цялата страна. Към тях се готвят да се присъединят семейните лекари. Всички те са недоволни от внесения за обсъждане от НЗОК проект, чрез който бюджетът им ще бъде намален с 30 процента от 1 февруари, предаде БТА. 

Ситуацията е критична, защото 4000 семейни лекари вече са в пенсионна възраст и заявяват, че ще напуснат системата, ако проектът стане решение, съобщава Диджи24.

“През 2023 г. семейната медицина получи 4,8 милиарда леи. Сега, през 2024 г., ще ни дадат почти милиард по-малко. Това означава спад с около 30 процента на доходите на семейните лекари. Сигурно ще намаляваме заплатите, някои сигурно ще закриват практики и този недостиг на лекари ще се увеличава”, споделя за Диджи24 Валентин Пантя, семеен лекар от окръг Бихор. 

Продължават протестите на превозвачите и фермерите в Румъния

По думите му млади семейни лекари не идват, за да поемат практиките, особено в провинцията, тъй като не са финансово мотивирани.

“Преди три-четири години имахме 13 000 лични лекари в страната. Сега стигнахме до 9900, защото има пенсионирани, други починали, а млади семейни лекари няма”, допълва Валентин Пантя.

Протестите ще продължат до 31 януари.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
677 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.15 | 15:45

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини