Инфлацията в Аржентина надхвърли 200% на годишна база

  • 12 януари 2024 07:46

  • 723
  • 2
Инфлацията в Аржентина надхвърли 200% на годишна база
© pixabay

Годишната инфлация в Аржентина надмина 211% през декември, достигайки най-високото си ниво от началото на 90-те години на миналия век. Това съобщи агенция Ройтерс.

Месечната инфлация в южноамериканската страна достигна 25,5% през месец декември, малко под прогнозите, след рязка девалвация на песото, след като правителството на Милей встъпи в длъжност на 10 декември, обещавайки да овладее инфлацията.

Президентът на Аржентина кани папата да посети родината си

Нарастващата инфлация прати Аржентина на първо място по този показател в Южна Америка, изпреварвайки доскорошния лидер Венецуела, където инфлацията през 2023 г. бе 193% на годишна база.

Докато високата инфлация преследва Аржентина от години, темпът на увеличение на цените сега е на най-високото ниво от началото на 90-те години, когато страната излизаше от период на хиперинфлация.

Новоизбраният Хавиер Милей, който дойде на власт благодарение на гнева на избирателите от влошаващата се икономическа ситуация, се стреми да използва строги мерки за икономии, за да намали инфлацията, да намали големия фискален дефицит и да възстанови държавната хазна. Той предупреди, че ще отнеме време. По думите му нещата може да се влошат, преди да се подобрят.

Последвайте канала на

Калина Христова
723 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.12 | 11:22

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Бояджията

2024.01.12 | 11:18

1
Новият агент на фащ ще оправи всичко хаха

Добави коментар

Водещи новини